Ny aftale: Når koncerten er mere end live-musik

Gramex og Dansk Live har indgået en ny og stærkere aftale om brug af indspillet musik ved live-koncerter i Danmark.

Danskerne er vilde med at gå til koncert. Og 2017 er godt på vej til at blive endnu et stort dansk koncertår.

Men de fleste danske spillesteder og festivaler spiller ikke kun live-musik. Indspillet musik indgår som regel som en større eller mindre del af koncert-oplevelsen – som backing-tracks på scenen, som DJ-sets, som intro/outro/pause-musik eller som lydside i bar, garderobe eller lignende.

Derfor har Dansk Live og Gramex fornyet deres aftale og indgået en endnu stærkere aftale om betaling for brug af indspillet musik ved live-koncerter i Danmark.

Musikkens to ben

Dansk Live repræsenterer live-arrangørerne på de danske spillesteder og festivaler. Gramex repræsenterer musikerne på indspilningerne og pladeselskaberne bag.

De to organisationer samarbejder allerede på en række områder – blandt andet for at styrke diversiteten i dansk musik, som del af konsortiet bag den årlige branchestatistik og omkring Dansk Lives ambitiøse konference til oktober Live Music Summit DK 2017.

I den nye aftale er indskrevet et endnu tættere samarbejde mellem de to organisationer. Det glæder vicedirektør i Gramex, Thomas Maagaard Dyekjær:

– Musikken går på begge ben: live OG indspillet. For alle dem, der knokler for at gøre musikken til en levevej, og for alle musikelskerne, der lægger penge i plader og streaming-abonnementer, koncert-billetter og festival-armbånd, merchandise og øl i baren.

– Live og indspillet musik er de to vigtigste kilder til milliard-omsætningen i branchen. Men ingen af de to ben kan stå alene. Derfor er jeg glad for at vi nu har fået en ny og endnu stærkere aftale med vores gode samarbejdspartnere i Dansk Live, siger Thomas Maagaard Dyekjær.

Dansk Musikomsætning 2016

Vi elsker at gå til koncert

Som interesseorganisation for spillesteder og festivaler har Dansk Live mandat fra sine mere end 100 medlemmer til at indgå aftale med Gramex om brug af indspillet musik.

På den måde slipper den enkelte livearrangør – fra Roskilde Festival til Ishøj Kultur Cafe – for at skulle indgå aftale hver især om den indspillede musik, de afspiller. De kan i stedet bruge tiden på at arrangere koncerter. Og dét er de danske spillesteder og festivaler eminente til.

– Vi er vilde med at gå til koncert i Danmark. Og den tendens ser ud til at fortsætte. Derfor er jeg rigtig glad for at vi har fornyet vores aftale med Gramex, så vores festivaler og spillesteder også fremover kan skabe de bedste koncert-oplevelser, siger Maren Astrup, konstitueret leder og kommunikationschef i Dansk Live.

En undersøgelse tidligere på året viste, at 41 procent af alle danskere havde været til koncert det seneste år. Og hele 97 procent af dem var meget eller overvejende tilfredse med den oplevelse, de fik.

Dansk Erhverv: Analyse omkring rytmiske koncerter

Det skal være nemt

For at gøre det så enkelt som muligt for live-arrangørerne bliver betalingen fra spillesteder og festivalerne indhentet på én gang af Koda på vegne af Gramex.

Koda indhenter i forvejen betaling for live-musikken til komponisterne og sangskriverne. Musikerne og pladeselskabernes andel af betalingen for den indspillede musik sender Koda automatisk videre til Gramex.

Koda bor i Nordhavn i samme hus som Musikforlæggerne, DPA, DJBFA og DKF.

Dansk Live bor i Lydens Hus, der deler adresse med Gramex på Vesterbro.

Hvad er forskellen på Koda og Gramex?

Følg Koda 
Følg Dansk Live
Følg Gramex