Blankmedie-midler

Gramex udbetaler hvert år de såkaldte blankmedie-midler (tidligere kaldet blankbånd) til de udøvende kunstnere på vegne af de danske organisationer for udøvende kunstnere:

Dansk Artist Forbund, Dansk Musiker Forbund, Dansk Skuespillerforbund, Dansk Solistforbund, Dansk Kapelmesterforening, Dansk Organist og Kantor Samfund og Solistforeningen af 1921.

Udbetalingen er en økonomisk kompensation til rettighedshaverne for den lovlige private kopiering af udgivelser, der foregår. Vederlaget er en del af prisen, når man køber uindspillede (”blanke”) lydmedier som cd-rom’er, kassettebånd, usb-stik osv.

Midlerne bliver indhentet af Copydan KulturPlus, og pengene til de udøvende kunstnere bliver fordelt og udbetalt af Gramex.

Sådan bliver pengene fordelt

Vi får af gode grunde ingen rapportering på, hvilken musik der rent faktisk bliver kopieret, da det jo sker til egen brug og ikke bliver registreret nogen steder. Pengene bliver derfor fordelt ud fra den formodede aktuelle kopiering på baggrund af de 400 mest spillede tracks i radio/tv i Danmark året før.

Tidligere skete fordelingen på baggrund af salgstal af de 100 mest solgte album i Danmark (fysiske CD’er, LP’er og downloads). Med den nye fordeling følger vi samme model som mange af vores internationale søsterorganisationer og sikrer en smidigere udbetaling og en bredere og mere korrekt fordeling til flere kunstnere.

Medvirker du på et track, der er blandt Gramex’ 400 mest afspillede i radio/tv året før, får du altså en udbetaling af disse blankmedie-midler. Jo mere airplay, desto større udbetaling.

Gramex indberetter udbetalingen til Skat som B-indkomst.

Læs mere

Om udbetalinger til kunstnere

Om blankmedieordningen hos Copydan/KulturPlus