Guide til dig med international karriere


Bliver du spillet uden for Danmark? Eller er du manager for artister med en international karriere? Så har du sikkert fået masser af ‘gode’ råd til, hvordan du bedst får Gramex-pengene hjem. Men hvad er egentlig rigtigt?

Vi guider igennem de mest udbredte misforståelser, vi møder hos musikere i dag.

Hvad er sandt, og hvad er falsk?

Jeg skal udfylde alle mulige skemaer

Falsk – men okay, også lidt sandt. Du får automatisk dine penge fra alle de lande, vi har aftaler med, når først vi har registreret dit repertoire i vores system. Men vi skal have at vide, hvilke udgivelser du medvirker på. Vi kan ikke gætte det.

Derfor har vi brug for studielister på danske udgivelser. Medvirker du på udenlandske udgivelser, skal du selv anmelde dem til os online på Mit Gramex.

Sådan sikrer du dig dine penge fra udlandet

Jeg får kun penge for airplay i Danmark fra Gramex

Falsk. Du får penge for airplay i Danmark OG alle de territorier, Gramex har aftaler med i hele verden. Det vil sige de fleste europæiske lande, USA, Canada og Japan. Bliver du spillet i de her lande, er du altså dækket ind af Gramex.

Har du airplay i andre territorier end dem, Gramex har aftaler med, kan du melde dig ind i den lokale organisation – hvis den findes.  Vi kan hjælpe dig, hvis du er i tvivl.

Oversigt over internationale aftaler

Jeg får kun Gramex-penge, hvis jeg er hovedartist

Falsk. Langt de fleste af vores internationale aftaler gælder alle udøvende kunstnere – uanset om du er hovedartist, gruppemedlem eller studiemusiker.

I nogle lande, fx USA, har vi én aftale for featured og én for non featured artists. Det betyder, at du kan få dine penge, uanset om du er hovedartist eller musiker.

Jeg får ikke Gramex-penge som producer

Falsk. Det afhænger ikke af din titel, men af din rolle og funktion på indspilningen.

Har du funktion af udøvende kunstner på indspilningen, skal du skrives på studielisten, så du kan få Gramex-penge – uanset om du så kalder dig producer eller musiker.

Det er altså ligegyldigt, om du på indspilningen spiller et instrument, eller du har programmeret lydsporet på din laptop. Så længe du bidrager med ny lyd til indspilningen som udøvende, skal du med på studielisten.

Jeg er nødt til at have en international agent

Falsk. Det behøver du ikke. Men valget er dit.

Agenter indhenter ikke vederlag selv, men indsamler dem fra organisationer som Gramex i de enkelte lande – mod procenter – og sender så det resterende beløb videre til dig.

Gramex er en non-profit organisation. Vi tager ikke procenter af de penge, vi indhenter til dig i udlandet. Det er gratis at blive og være medlem af Gramex.

Jeg er stadig forvirret …

Fortvivl ej. Er du i tvivl om, hvad der bedst kan betale sig for dig eller dine artister, er du altid velkommen til at kontakte os for rådgivning.

Skriv til medlem@gramex.dk eller ring på 33 85 32 00