Om Gramex

Gramex er en nonprofit organisation i musikbranchen.

Vi sikrer betaling til de udøvende kunstnere (musikere og artister) og musikproducenter (pladeselskaber og selvudgivere), når deres udgivelser bliver afspillet offentligt.

Det gør vi ved at indgå aftaler om betaling med danske radio- og tv-stationer og alle andre, der bruger indspillet musik offentligt i Danmark. Som kunde slipper man for at skulle tage kontakt til alle rettighedshaverne på hver eneste sang, man spiller i radioen. Man skal bare lave en aftale med os – så sender vi pengene tilbage til musikken.

Den ene halvdel af de penge, vi indhenter, går til fordeling blandt de udøvende kunstnere; altså alle de musikere og artister, der medvirker på indspilningerne. Den anden halvdel går til producenterne, der udgiver musikken– både de store musikselskaber, de mindre uafhængige pladeselskaber og alle selvudgiverne, der selv udgiver deres musik.

Det er gratis at blive medlem – både som kunstner og som producent.

Gramex er stiftet i 1963 og godkendt af Kulturministeriet som den organisation i Danmark, der gør dét, vi gør. Vi forvalter rettigheder på grundlag af § 68 i ophavsretsloven og samarbejder med andre ‘collecting societies’ i hele verden.

Sådan fungerer Gramex’ økosystem:

Koda og Gramex

Og hvad er så forskellen på Koda og Gramex? Find svar på det og andre gode spørgsmål her:

FAQ – spørgsmål og svar

Læs mere