Kan alle lære at synge?

Mens X Factor er tilbage på skærmen fredag aften med en ny sæson håbefulde sangtalenter, punkterer stemmetræner og Gramex-medlem Ulrik Elholm hvad han kalder myten om det medfødte talent.

– Jeg har altid haft en opfattelse af, at alle kan lære alt, det er bare et spørgsmål om, hvor meget der skal trænes, siger han.

Han har igennem de seneste 20 år arbejdet som sang- og stemmetræner på for eksempel tv-programmer som X Factor, Voice og Popstars og for mange af de store pladeselskaber og har også selv udgivet plader.

Nu er han sammen med psykolog Susanne Bargmann aktuel med bogen ’Bliv bedre med fokuseret træning’.

Bogen handler om, hvordan man gennem målrettet træning og et særligt mindset kan blive bedre – for eksempel til sit arbejde, sport eller til at synge. Som case følger vi Susanne Bargmanns træning for at lære at synge. Fra den første time hos Ulrik Elholm, igennem fire års hårdt arbejde til hun under navnet Sus B udgiver sine egne sange i dag.

– Som udgangspunkt mener jeg, at alle kan lære at synge. Når det er sagt, er det en meget kompleks sammensætning – blandt andet fornemmelse for toner, rytme og ikke mindst teknik. Mennesker har meget forskellige forudsætninger og deres opvækst, kulturelle baggrund og mange andre ting spiller ind, forklarer Ulrik Elholm.

TALENT VS. TRÆNING

Med bogen gør de to forfattere op med ideen om det medfødte talent, som de mener bremser mennesker i at lære nye ting eller blive bedre til noget, de gerne vil – ikke mindst inden for musikken.

– For mig er det største problem med ideen om det medfødte talent i musikverdenen, at vi ikke får kommunikeret ud til de unge, der vil prøve kræfter med branchen, at det kræver hårdt arbejde. Alt for mange giver op, fordi de indædt tror, at enten har de det, eller også har de det ikke. Og så synes jeg det er vigtigt, at man også i vores branche har brug for et par øjne udefra og noget vejledning, fortæller Ulrik Elholm.

– Hvis vi fokuserer for meget på det medfødte talent og de gener, vi har fået med os, kan det betyde, at vi ikke rækker ud, kæmper, øver og udvikler os, fordi vi læner os tilbage med en fornemmelse af, at vi alligevel ikke kan ændre ved de forudsætninger, der er givet os ved fødslen. Tænk, hvis nogen havde sagt til verdens-stjernen Maradona, at hans ben var for korte til at spille fodbold, og han havde givet op!

ALLE STJERNER SKAL ØVE SIG

Netop inden for sport er der et helt andet syn på talent vs. træning, som Ulrik Elholm mener, vi kan lære noget af i musikbranchen:

– Inden for sportens verden er det helt almindeligt med adskillige trænere til det ene og det andet, men som f.eks. popstjerne har der været en tendens til, at det så bedre ud, hvis de aldrig havde brug for hjælp. Vi vil gerne have en forestilling om, at de nærmest kom syngende til verden. Det er selvfølgelig helt absurd og i virkeligheden et problematisk signal at sende til alle dem, der kunne have lyst til at prøve kræfter med sådan en karriere, skriver han i bogen.

Hans oplevelse fra musikbranchen er, at der ikke findes stjerner, der ikke har kæmpet, trænet, øvet, fejlet og rejst sig igen – og som ikke har fået hjælp og vejledning undervejs for at nå, hvor de er i dag.

Måske en opmuntring til alle dem, der drømmer om at vinde X Factor – eller os, der bare gerne vil blive bedre til at synge i badet.

LÆS MERE

Om Ulrik Elholm
Om ’Bliv bedre med fokuseret træning’