Radioen gør comeback

Et skelsættende år for radio.

Sådan beskriver DR Medieforskning år 2015 i deres seneste rapport om danskernes medievaner.

Læs Medieudviklingen 2015

I 2015 knækkede kurven, og radiolytningen i Danmark steg for første gang siden 1990’erne.

I snit lyttede danskerne til radio i to timer og 1 minut dagligt. Det er en fremgang på fem minutter i forhold til 2014.

Og så dækker tallene endda kun over traditionel flow-radio og ikke radio on demand eller podcast. Endnu. Men det er planen, at det også bliver en del af den officielle lyttermåling i 2016.

Erik Granly, der forsker i radio ved Syddansk Universitet, taler om et decideret comeback for radio-mediet og siger i en artikel til Politiken:

– Vi taler mere om radioprogrammer, deres indhold og ikke mindst værterne. Der har også været en stor interesse for amerikanske podcasts som ’Serial’ og ’This American Life’. Jeg er overbevist om, at en del af hypen har forplantet sig til den traditionelle flowradio.

Politiken: Radioen rejser sig efter mange års fald

NY MUSIK PÅ GAMMEL PLATFORM

At radio-mediet er i fremgang, er noget, der glæder, men ikke overrasker Gramex’ adm. direktør John R. Kristensten:

– I en hverdag fuld af valgmuligheder er der mange, der finder det befriende at blive taget i hånden og serviceret af en dygtig radiovært, der har tilrettelagt et program til dig – uden du selv skal foretage nogen aktive valg undervejs.

– Og nok så vigtigt bliver du i radioen helt automatisk tilbudt ny musik, du ikke ellers ville finde frem til. Det gør stadig radioen til en af de vigtigste kanaler for upcoming artister og bands, der vil ud med deres musik, og det sted, hvor allerflest danskere hører ny musik i dag, siger han.

John R. Kristensen glæder sig til at følge udviklingen af radio-mediet i 2016:

– Jeg kan faktisk ikke huske, hvornår vi sidst har talt så meget om radioprogrammer, vi selv har lyttet til, eller vores venners venner har hørt om. Det at samle programmer til bunke, som vi kan lytte til som podcast, når vi har tid og lyst, er jeg sikker på vi kommer til at se meget mere til her i år. De tal bliver interessante at få med i næste års rapport, siger han.