Den Danske Strygekvartet indtager ‘Guds eget land’

Foto: Caroline Bittencourt

Herhjemme kender vi dem som Den Danske Strygekvartet.

Uden for landets grænser kalder de sig The Danish String Quartet, og her har de opnået en anerkendelse og succes, som er de færreste forundt.

I de 10 år, kvartetten har eksisteret, har den placeret sig blandt verdens bedste kammermusikere.

Vi har fået os en snak med succesdrengene Rune Tonsgaard Sørensen (violin), Frederik Øland (violin), Asbjørn Nørgaard (bratsch) og Fredrik Schøyen Sjölin (cello).

Hvad er Den Danske Strygekvartets historie? Hvordan fandt I sammen som ensemble?

– Vi mødtes som teenagere på Askov Højskole, hvor der hvert år bliver arrangeret et sommerstævne for amatørmusikere. Her fandt vi hurtigt sammen og begyndte at spille bladspil med en bajer under stolen. Vi havde det enormt hyggeligt, og det blev hurtigt til et nært venskab. Vi begyndte at se hinanden og spille sammen mere regelmæssigt, men det var først da kammermusikprofessoren på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium, Tim Frederiksen, tog fat i os, at vi indså, at det kunne blive til mere end bare sjov og ballade. Selvom vi endnu ikke var kommet på konservatoriet, fik vi masser af undervisning af Tim, og vores samspil udviklede sig ganske hurtigt.

– I 2002 spillede vi vores første offentlige koncert på Copenhagen Summer Festival for en fyldt sal, og succesen gav os blod på tanden. Siden fulgte en række konkurrencer, både herhjemme og i udlandet, og pludselig stod vi i en situation, hvor vi var en seriøs strygekvartet med en del jobs i kalenderen. Men det hele opstod ud af et godt venskab, og ikke, som i mange andre tilfælde, en nøje udtænkt karriereplan.

Spiller I kun klassisk musik?

– Da vi i 2004 vandt DR’s kammermusikkonkurrence, spillede vi Gammel Fäbodspsalm som ekstranummer, og det var første gang vi havde fingrene i folkemusikken. Vi begyndte at arrangere flere melodier og spillede dem ofte som ekstranummer efter en klassisk koncert, og vi oplevede mange begejstrede reaktioner fra publikum.

– I 2013 besluttede vi os for at indspille et helt album med nordisk folkemusik. Det blev til cd’en Wood Works, som udkom i maj 2014. Vi har i vores arrangementer forsøgt at tage det bedste fra begge genrer – folkemusikkens enkelthed og umiddelbarhed, og den klassiske musiks dybde og virtuositet.

– Som en kuriositet kan det nævnes, at Wood Works sidste år var med på Starbucks’ playliste i USA, så der er altså blevet drukket godt med Double Tall Lattes til lyden af skandinavisk folkemusik. Det synes vi er lidt sjovt.

Danish-Quartet-by-Caroline-Bittencourt-008_538_2
Foto: Caroline Bittencourt

Det er jo ingen hemmelighed, at I er den mest succesfulde danske kvartet i øjeblikket. I modtager rigtig mange priser, og har en fuldt booket koncertkalender.  Hvad er jeres tanker omkring succesen?

– Det, som vi er allermest lykkelige for, er, at vi er nået til et punkt, hvor vi kan leve af at spille kammermusik. Vi rejser rundt i verden, ikke kun som kollegaer, men i høj grad også som gode venner, og det er det vigtigste for os.

I har formået at slå igennem i USA, hvilket jo er enormt vanskeligt. Hvordan lykkedes det jer at slå igennem derovre? Hvad er historien bag jeres amerikanske eventyr?

– I 2011 opdagede vi, at man kunne ansøge om at blive en del af Lincoln Centers kammermusikserie. Vi indsendte en DVD og blev inviteret til audition den 4. januar 2012. Vi var ikke super begejstrede for at skulle til audition så kort tid efter juleferien, men vi blev enige om at tage til New York for at holde nytår og derefter gå til audition. Vi var en del af et felt på 12 strygekvartetter, og vi var de eneste, som ikke var fra USA. Det har nok været en fordel, for vi skilte os ud fra mængden –  vi kom med en helt anden spillestil, en anden identitet, og efter et par måneder fik vi besked om, at vi var blevet godtaget.

– At gå til den audition var en af de bedste beslutninger, vi nogensinde har taget. Lincoln Center er en meget respekteret institution i hele USA, og at få et ”residency” der, åbner utrolig mange døre.

– Vi har siden fået et fantastisk agentur i New York, som arbejder hårdt for os, og USA er efterhånden blevet vores bedste marked.

Hvad er den største oplevelse I har haft?

– Det er svært at sige. Vi har haft rigtig mange store oplevelser.

– Sidste år skulle vi spille en koncert i New Orleans, og det viste sig at være midt i deres karneval, Mardi Gras. At se så mange fantastiske og skøre mennesker på ét sted – det var vildt. Alt var så utroligt farvestrålende, maden var velsmagende og gademusikanterne fantastiske. Det er en oplevelse, vi aldrig glemmer.

I har udgivet en række albums. Er der planer om nye indspilninger?

– Ja, i maj måned udkommer vores første album på ECM records. Det er en cd med musik af Per Nørgård, Hans Abrahamsen og Thomas Ades.

– I sommeren 2017 udkommer vores næste cd med alternativ musik – en opfølger til Wood Works. Det glæder vi os også meget til at komme i gang med!

Danish-Quartet-by-Caroline-Bittencourt-006_538
Foto: Caroline Bittencourt

Du kan følge Den Danske Strygekvartet på www.danishquartet.com samt på Facebook og Instagram.

Sådan får du dine Gramex-penge fra udlandet

Af Mette Illum Skjødt, Gramex