Her er Gramex’ mest spillede musiker

Foto: Sara Galbiati

Mød Emil Falk – den suverænt mest spillede danske musiker i radioen på Gramex’ top 20.

Kender du ham ikke? Så er det ikke så underligt. Det er nemlig ikke ham, der er hovedartist og altså ikke hans navn, de siger i radioen eller skriver på Spotify, på pladecoveret eller plakaten.

Til gengæld kender du helt sikkert de navne, han spiller med: Hugo Helmig, Thomas Helmig, Christopher, Alphabeat, Benal, Lukas Graham osv.

Emil Falk fik Carl Prisen som årets producer i 2019 og skriver også sange. Men det er hans rolle som udøvende musiker i studiet Gramex udbetaler for i dag.

I studiet er han hovedsageligt guitarist, men han kan spille det meste. På Hugo Helmigs udgivelser spiller han alle instrumenter og synger også kor, ligesom han er en del af sangskrivningen.

Han spiller med på 3 af de 10 største danske radiohits hos Gramex i 2019: Christophers ‘My Heart’, Alphabeats ‘Shadows’ og Hugo Helmigs ‘Young Like This’.

Og så medvirker han på 170 andre sange registreret i Gramex. Sange, der er spillet så meget i radioen, at Emil Falk opnår flere afspillede minutter i radioen totalt i 2019 end nogen anden dansk musiker.

Holdspiller med stort H

31-årige Emil Falk er uddannet fra Det Jyske Musikkonservatorium, men beskriver selv sin tid i det aarhusianske hiphop-kollektiv Flødeklinikken som dér, han lærte ubetinget mest.

– At slæbe gear i en trillebør, dele backstage med 19 andre bands, udsælge vores første koncert, producere vores egne plader, skrive et radiohit, kæmpe succes, dalende succes, skænderier, ubetinget kærlighed og fuldkommen magiske musikalske øjeblikke, fortæller Emil Falk.

Han trives stadig bedst som holdspiller og samarbejder i dag tæt med holdet omkring The Bank inde på den anden side af væggen i hans studie i Københavns Nordvestkvarter.

– Lige for tiden arbejder jeg kun i studiet. Alle har jo pludselig fået sygt meget tid, fordi vi ikke må spille koncerter. Så jeg har klart flere studio sessions end normalt, siger Emil Falk, der pt. arbejder med navne som Hugo Helmig, Lukas Graham, Stine Bramsen, Christopher og Benjamin Hav.

Og hvad skal du lave resten af sommeren, nu alle dine festival-jobs er aflyst?

– Det er jo en enestående mulighed for at bruge mere tid sammen med dem, jeg elsker, så det har jeg tænkt mig at gøre. Og så vil jeg glæde mig enormt meget til at komme ud og spille foran et publikum, når man må det igen!, siger Emil Falk.

“Du skal ikke blive musiker”

Dét sagde Emil Falks far, Mek Pek, sjovt nok til ham som barn. Men børn gør som bekendt ikke, hvad man siger, men hvad man gør. Og Emil Falk er vokset op midt i musikken i en slags familie-kollektiv i Aarhus med et studie i laden og et børneværelse lige under farfarens flygel:

– Min farfar, Leif Falk, har altid været min absolut største inspiration og er det stadig den dag i dag. Mit værelse lå lige under Leifs flygel, så hver aften når jeg skulle sove kunne jeg høre ham sidde og spille, improvisere og komponere. Det har været fuldstændig uvurderligt for mig at mit værelse lå lige dér, hvor det gjorde, fortæller Emil Falk.

Selv om han ikke fulgte sin fars ‘gode råd’, lærte han at hyre en revisor.

– Dengang det gik op for min far, at jeg nok aldrig ville lægge guitaren fra mig, havde han ret travlt med at fortælle mig, hvor besværligt og risikabelt det var at være musiker. Jeg er rigtig glad for, at han lagde så meget vægt på de bøvlede ting ved at være musiker, at jeg simpelthen bare ringede til en revisor i det sekund, jeg begyndte at tjene penge på musik, siger Emil Falk.

Og hvis en af dine døtre kommer en dag og siger, hun vil være musiker?

– Så siger jeg “Fedt, min pige! Så kan jeg lære dig, hvordan du bliver den mest spillede musiker i radioen!” Ej, jeg vil selvfølgelig bakke dem 100% op, hvis de vælger musikken. Det ville da være fantastisk!, siger han.

Gramex’ mest spillede danske musikere i 2019

1Emil Falk
2 Christopher
3 Birk Storm
4 Nicklas Sahl
5 Rune Harder Olesen
6 Jacob Andersen
7 Morten Ristorp
8 Lukas Forchhammer
9 Frederik Carstens
10 Morten Pilegaard
11 Thomas Helmig
12 Stine Bramsen
13 Jan Otto Sivertsen
14 Mads Langer
15 Joachim Dencker
16 Alexander Malone
17 Emil Goll
18 Hugo Helmig
19 Anders Stig Gehrt-Bendixen
20 Michael Bruun
Kilde: Gramex, juni 2020. Top 20-listen er trukket på grundlag af de danske udgivelser, som er rapporteret afspillet i DR, TV2, kommerciel radio og instore radio i 2019.

Hvem er de andre på listen?

Halvdelen af de mest spillede musikere i Gramex er ikke selv artister eller band-medlemmer. De er – ligesom Emil Falk – aktive i studiet og på scenerne uden selv at stå forrest.

Birk Storm (3) er musikalsk makker og producer for Nicklas Sahl.

Rune Harder Olesen (5) er percussionist og har været aktiv i branchen i mere end 40 år.

Jacob Andersen (6) er ligesom Rune Harder Olsen en garvet percussionist. Spiller med Emil Falk i Thomas Helmigs orkester.

Morten Ristorp (7) spiller keys på Lukas Grahams og Patrick Dorgans store radiohits, og så er han den ene halvdel af R&B- og soul-duoen Future Animals.

Frederik Carstens (9) er ligesom Emil Falk fra Flødeklinikken og spiller med navne som Noah, Clara, Karl William, Christopher og Anya.

Morten Pilegaard (10) spiller ligesom Morten Ristorp på mange af Lukas Grahams og Patrick Dorgans radiohits.

Jan Otto Sivertsen (13) er trommeslager og har spillet i orkestre som Tøsedrengene, Ray Dee Ohh og Danser med Drenge.

Michael Bruun (20) er guitarist og sangskriver og producer i fx Tøsedrengene, Ray Dee Ohh. Og så er det ham, der har skrevet Re-Sepp-ten.

Christopher (2), Nicklas Sahl (4), Thomas Helmig (11), Mads Langer(14) og Hugo Helmig (18) kender du sikkert som artister.

Lukas Forchhammer (8) kender du fra bandet Lukas Graham.

Stine Bramsen (12) er artist og sammen med Anders Stig Gehrt-Bendixen (19) forsanger i bandet Alphabeat.

Joachim Dencker (15), Alexander Malone (16), Emil Goll (17) er tilsammen Scarlet Pleaure.

Læs mere

Årets største danske Gramex-hit

Årets største danske navn i radioen

Gramex-udbetaling til medlemmerne i dag