Årets største danske Gramex-hit

Foto: Gustav Bjerre

Hvilken dansk sang er Gramex’ mest spillede i radioen i 2019? Vi har talt op.

And the winner is …

Lord Siva & Vera med ‘Paris’.

Det er den første fælles single fra samarbejdet mellem de to artister; sangeren Brian Siva og produceren William Asingh.

Sangen er en kærlighedssang, der handler om at se den her pige alle vegne og ikke kunne få hende ud af hovedet. Og så er det historien om et “hyggeprojekt”, der endte som et monster-radiohit.

Vidste I godt i studiet, at den kunne noget særligt? Eller hvornår gik det op for jer?

– Jeg tror først, det gik op for os, da man kunne se det på streaming, og folk omkring os sagde, hvor fedt det var. William og jeg havde nok set det lidt mere som et hyggeprojekt og havde måske større forventninger til nogle af de andre numre, fortæller Brian Siva.

Hvorfor tror I, at ‘Paris’ har ramt radioen så godt – hvad gør den til sådan et radiohit?

– Det er et godt spørgsmål. Først og fremmest er det Brians vokal, som åbner tracket. Der er ikke andre, der lyder sådan. Derudover tror jeg bare nummeret er godt skrevet og har nogle sjove overraskelser undervejs. Dynamisk er det egentligt lidt underligt som et radionummer, siger William Asingh aka Vera.

Et “omvendt” radiohit

Radiohittet er blevet til i mange forskellige etaper og studier og er indspillet på en lidt bagvendt måde.

– Normalt går man først ind som et band og indspiller, og bagefter sidder man så og lægger ting og sager ovenpå og færdiggør det. Her har vi gjort det omvendt, hvor vi først har produceret nummeret op og fundet de lyde, vi godt kunne lide, og så har vi givet dem til et band, fortæller William Asingh, der også tidligere har produceret for blandt andet MØ.

– Det startede som en skitse i et lille studie ude på Rentemestervej i Nordvest. Derefter tog jeg og medsangskriver Mads Koch, som også synger verset, skitsen med ind i et studie sent om natten, hvor Brian var. Brian kom med det samme op med ideen til omkvædet, og det endte faktisk med at være den vokal, vi brugte på den endelige version, fortæller han.

– Sangen lå i over et år, før vi besluttede os for at gøre den færdig. Vi tog i Delta Lab, Thomas Troelsens studie på Nørrebro, sammen med de tre instrumentalister fra Liss og indspillede trommer, bas og guitar live sammen med Mads Nørgaard som tekniker, fortæller produceren om tilblivelsen af “Paris”.

9 ud af 10 danske radiohits er på engelsk

‘Paris’ er den første sang, Lord Siva synger på engelsk. Men selvom det jo sådan set er gået over al forventning, betyder det ikke, at det skal være sådan fra nu af.

Hvorfor skiftede du til engelsk – og fortsætter du med det?

– Jeg ville rigtig gerne lave noget sammen med Vera, og det var så på engelsk. Jeg tror ikke, jeg ved, hvad mit næste træk bliver, men jeg føler, at alle veje er åbne nu, både på dansk og på engelsk, siger Brian Siva.

Han er ikke alene, Lord Siva. Faktisk er hele 9 ud af 10 danske radiohits på Gramex’ top 20 i år på engelsk. Karl William er den eneste på listen, der synger på dansk. Til gengæld har han to sange med i top 20: ‘Forfra’ og ‘Selvom du’.

I 2015 var det lige omvendt. Her var 6 ud af de 10 mest spillede danske sange i radioen på dansk: Se top 10 i 2015


Gramex’ mest spillede danske sange i radioen i 2019:

TitelHovedartist
1 Paris Lord Siva & Vera
2 My Heart Christopher
3 Shadows Alphabeat
4 Planets Nicklas Sahl
5 Love Someone Lukas Graham
6 Young Like This Hugo Helmig
7 Me Without You Mads Langer
8 Irony Christopher
9 Forfra Karl William
10 Complicated Alexander Oscar & SVEA
11 New Eyes Nicklas Sahl
12 Nobody Martin Jensen, James Arthur
13 Real Life Christopher
14 Can’t Fall Asleep Zookeepers – Clara
15 Crazy Clara
16 Wild Hugo Helmig
17 Selvom du Karl William
18 Crazy Love Future Animals
19 Perfect Disaster Drew
20 Lie Lukas Graham
Kilde: Gramex, juni 2020. Top 20-listen er trukket på grundlag af de danske udgivelser, som er rapporteret afspillet i DR, TV2, kommerciel radio og instore radio i 2019.

Om listen

Gramex’ top 20 er trukket på baggrund af danske udgivelsers afspillede minutter i alt i 2019, der er rapporteret til Gramex af vores kunder.

Det er altså de 20 danske sange, som Gramex har fået rapporteret flest antal minutters afspilninger af totalt i 2019. Vi får ikke fuld rapportering fra alle danske radiostationer; nogle rapporterer slet ikke og andre leverer kun stikprøver. Til gengæld får vi også rapportering fra nogle af de store instore-radioer, der leverer musik til fx supermarkeder.

Og så er de 20 sange kun toppen af isbjerget. Vi har fået rapporteret afspilninger i 2019 af mindst 24.160 danske sange, som er registreret som dansk produceret. Nogle er spillet få sekunder, andre er spillet tusindvis af minutter.

Og hvad er det så for kunder, der rapporterer deres musikbrug til os? Du kan se en oversigt her:

Dé rapporterer til Gramex

Læs mere

Her er Gramex’ mest spillede danske musiker

Årets største danske navn i radioen

Gramex-udbetaling til medlemmerne i dag