Flere kvinder i top 10 fra Gramex

Ida Laurberg ligger nr. 1 på en usædvanlig hitliste i år. Foto: Jeppe Klausen

Flere kvinder i top 10. Og flere legeaftaler på tværs. Her er to af de vigtigste tendenser.

Gramex er netop nu ude med årets hitlister over radioens mest spillede danske

1) sange, 2) hovedartister og 3) musikere

Her får du de to vigtigste tendenser i år.

Flere kvinder i top 10

Tæller vi kvinder, stritter årets 3 lister i flere retninger.

Men én hitliste skiller sig ud:

Gramex’ mest spillede danske sange i 2023:

TitelHovedartist
1TerrierIda Laurberg
2Jeg ka’ rigtig godt li’ digIda Laurberg & Andreas Odbjerg
3Home MoviesLukas Graham feat. Mickey Guyton
4Oh My GodSaint Clara
5Føles godtURO feat. Mekdes
6Flyvende FadumaTobias Rahim
7Love Isn’t EasyKind mod Kind feat. Medina
8ProgressSaint Clara
9Dronning af månenPil
10OceanJonah Blacksmith feat. Roya
Listen er trukket på grundlag af de danske sange, som er rapporteret afspillet til Gramex i 2023

Der er nemlig kvinder på 9 af de 10 mest spillede danske sange. Dét er nyt! Der er 4 sange med en kvindelig artist, og 5 sange med både mænd og kvinder i duet som et samarbejde mellem to eller flere artister/bands. (Hvis du ikke lige kender Mickey Guyton, er hun en amerikansk sangerinde.) De sidste 3 år har der kun været 3 kvinder årligt på den her top 10, så her er virkelig sket noget.

De 3 år uden kvinder på nogen af de 3 lister var tilbage i 2017, 2018 og 2019.


Gramex’ mest spillede danske hovedartister i 2023:

1Tobias Rahim
2Saint Clara
3Andreas Odbjerg
4Christopher
5Mads Langer
6Drew Sycamore
7Ida Laurberg
8Blæst
9Lord Siva
10TV-2
Listen er trukket på grundlag af de danske hovedartister, som er rapporteret afspillet til Gramex i 2023

På listen over de 10 mest spillede hovedartister taler vi status quo. Her har vi 3 kvinder på listen og et band med en kvinde i front. Sidste år var der 4 kvindelige artister. I 2021 var der blot 2 kvinder på denne liste, og der er altså henover de sidste år sket en bevægelse henimod, at kvinderne blander sig mere i toppen. Og så er Clara – nu under navnet Saint Clara – tilbage i top 10; nu som årets mest spillede kvindelige hovedartist.


Gramex’ mest spillede danske musikere i 2023:

1Frederik Nordsø
2Fridolin Nordsø
3Arto Eriksen
4Thor Nørgaard
5Mads Møller
6Mads Dyrst
7Andreas Odbjerg
8Kristjan Rafn
9Tobias Rahim
10Lukas Forchhammer
Listen er trukket på grundlag af de danske medlemmer, som er rapporteret afspillet til Gramex i 2023

Listen over de 10 mest spillede musikere ligner sig selv: 0 kvinder og 10 mænd. Som listen har set ud i alt den tid, Gramex har talt op – bortset fra de tre år 2021-2023, hvor Drew Sycamore som den første og eneste kvinde var på listen.

Den her top 10 tæller blandt alle Gramex’ musikere – og altså ikke kun hovedartisterne. For 10-15 år siden var det typisk percussionister, der lå øverst på listen. I dag er det som regel musikere, der også er med til at producere og skrive tidens store radiohits. Og producere i Danmark er – stadig – fortrinsvis mænd. Indtil videre.

Flere nye stærke initiativer arbejder heldigvis på netop at skabe større diversitet ude i de danske studier. Her er et par stykker. Tjek dem ud og sig det videre:

  • Track That er et gratis 8-måneders producerlærlingeforløb for kvinder, transkønnede og nonbinære, der drømmer om at leve af det. Der er netop nu åbent for ansøgninger til næste forløb, der starter i august. Ansøgningsfristen er 23. juni. Læs mere her

  • SheCanPlay er et gratis forløb og musikfællesskab for fremtidens musikere, hvor unge kvinder og kønsminoriteter kan udvikle deres musikalske talent, søge gode råd og møde ligesindede. Her er ansøgningsfristen i januar 2025. Læs mere her

  • We Make Noise (tidligere Beats By Girlz) arbejder for mere kønsdiversitet indenfor musikproduktion og anden musikteknologi gennem undervisning, camps og events for primært kvinder og ikke-ciskønnede. Læs mere her

Musik er en holdsport

En anden tendens i årets lister er de mange samarbejder på tværs. De viser, at musik og radiohits i dag i høj grad er et resultat af kreativt holdarbejde og ‘legeaftaler’ på tværs mellem forskellige artister og bands, producere og sangskrivere.

5 af de 10 mest spillede sange er samarbejder eller duetter mellem flere artister og bands. Men også solo-artisternes musik er typisk resultat af et kreativt holdarbejde.

Den mest spillede danske sang ‘Terrier’ er lavet af Ida Laurberg sammen med producerduoen Pitchshifters, Mads Dyrst, Daniel Thorup og Andreas Odbjerg. Hun beskriver selv processen omkring tilblivelsen af sit debutalbum og årets to største danske radiohits som at have ‘en legeaftale med sine venner’.

Også Danmarks mest spillede musikere Frederik og Fridolin Nordsø fremhæver netop andre musikere som afgørende for deres musik:

– At have inspirerende og opturs mennesker i ens hverdag er altafgørende for den musik, man laver, og hvor fedt ens liv er, siger Frederik Nordsø til Gramex.

De to brødre deler studie med Arto Eriksen og Kristjan Rafn, der også ligger i top 10, og laver både radiohits og freejazz:

– Vi har gang i sindssygt mange ting i alle tænkelige genrer og arbejder hele tiden på kryds og tværs i forskellige konstellationer, både i vores studiefællesskab, men også med alle mulige andre producere, artister og sangskrivere, siger Fridolin.

Om top 10-listerne

Gramex offentliggør hvert år i juni måned 3 hitlister over de mest spillede danske sange, hovedartister og musikere i radioen året før.

Det sker i forbindelse med årets store juni-udbetaling til Gramex’ medlemmer for alle afspilninger af deres udgivelser året før. Pengene er netop nu på vej ud til alle de musikere og artister, der er afspillet, og til alle de producenter, der har udgivet musikken.

Du kan finde listerne for de seneste 10 år her:

Tal og statistik

Læs mere

Juni-udbetaling fra Gramex