Første kys går verden rundt

Kan du huske dit første kys? Formentlig. Var der en million andre, der så det? Næppe.

Kadie Elders musikvideo til ’First Time He Kissed a Boy’ har for længst rundet en million visninger på YouTube. Og givet den danske popduo direkte adgang til hjerter over hele verden.

Sangen er første single fra Kadie Elders spritnye og anden EP, BOY, der er på gaden nu.

Og nej, Kadie Elder er ikke en sangerinde, som flere på YouTube ellers går ud fra, men en dansk duo bestående af sanger og sangskriver Anders Rask og guitarist, sangskriver og producer Morten Kærup Hjort.

– Navnet Kadie Elder stammer fra mine barndomsminder med min far og filmen ‘The Sons of Katie Elder’, der har Dean Martin og John Wayne i hovedrollerne. Og vores fælles musikalske favorit, Johnny Cash, har skrevet et nummer af samme navn. Som barn hørte jeg altid det track, når min far og jeg kørte i bil, forklarer Anders Rask.

HVAD SKETE DER LIGE DER?

’First Time He Kissed a Boy’ er tilbage fra efteråret 2014, hvor duoen var en trio, som stadig var mest kendt i Danmark. Men omkring maj 2015 skete der noget. Videoen eksploderede på YouTube og fik dagligt 5.000-10.000 nye visninger. Især i USA, Mexico og Brasilien.

Præcist hvad der skete, ved bandet stadig ikke med sikkerhed. Men videoen blev blandt andet omtalt på en del store blogs og var med i toppen på flere gay charts på nettet.

I dag er den delt knap 10.000 gange og har over 1,3 millioner visninger på YouTube – indtil videre.

Reaktionerne på sangen, teksten og videoen er mange – og stærke. Nogle af dem hadske og homofobiske, andre stærkt kritiske over for at de to drenge i videoen ryger. Men hovedparten af kommentarerne på YouTube udtrykker stor begejstring, kærlighed og taknemmelighed. Som den her:

“I envy modern teenagers for the beautiful music like this, for the chance to watch videos like this and knowing that you are not alone! Thank you, Kadie Elder!!!”

HVORDAN VAR DIT FØRSTE KYS?

At videoen er nået så langt ud i verden, skyldes i høj grad emnet, mener Morten Kærup Hjort.

– Teksten og videoen handler om et emne, som vækker mange følelser i folk. Hvordan var dit første kys? Der er rigtig mange følelser forbundet med det minde, og det er noget, man aldrig kommer til at glemme. Især hvis det er et kys med en af samme køn kan det virke som en skelsættende oplevelse i ens liv. Derfor tror jeg, at det appellerer til flere forskellige kulturer.

Drengene i videoen er skuespillere. Men teksten og historien er ikke hentet helt ud af det blå.

– Historien er personlig på den måde, at jeg har familiemedlemmer, som er homoseksuelle. Nogle af deres oplevelser og følelser som homoseksuel har jeg kogt ned i en tekst, der handler om, at nogle mennesker har svært ved at håndtere ens seksualitet. Men uanset hvad skal man stå op for sig selv. Sidstnævnte er min svigerinde mega god til, og derfor er denne sang også lidt til hende. På nær at hun kysser på piger, fortæller Anders og fortsætter:

– Samtidig har jeg selv været en del af elitesportsmiljøet i mange år, og den sportslige setting i videoen afspejler noget af den intolerance, jeg var vidne til dengang.

Videoen er blevet til i et samarbejde mellem bandet, fotograf Mathias Tegtmeier, instruktør Elias Munk og skuespillerne. Som ramme havde Morten blandt andet sat op, at der skulle indgå pastelfarver som gennemgående tema, og at det skulle være en kronologisk fortælling.

Det blev det. I en sådan grad, at flere på YouTube nu efterspørger en bog, film eller bare en fortsættelse:

“MAKE THE PART TWO PLS ITS AWESOME!”

Indtil da kan du se musikvideoen her:

Følg Kadie Elder på Facebook og YouTube

Sådan sikrer du dig dine Gramex-penge fra udlandet