Årets største mand i radioen

Foto: Oskar Folmann

… hedder Tobias Rahim. Samtidig er der flere kvinder i top 10 i år, viser Gramex’ nye liste.

Det er nok ikke årets største overraskelse: 

At Tobias Rahim er Gramex’ mest spillede danske hovedartist i radioen i 2022.

Med hovedartist mener vi dét navn på en artist eller et band, der står på coveret og på Spotify. Og i år står der altså Tobias Rahim øverst på Gramex’ top 10 med makkeren Andreas Odbjerg som nummer 2.

At 2022 var Tobias Rahims og Andreas Odbjergs år – også i dansk radio – viser sig på alle Gramex’ 3 lister i år:

De to artister ligger ikke bare øverst på listen over de største danske radionavne. De har også 4 hits med i toppen af listen over de 10 største radiohits. Og ligger også begge i top 10 over Gramex’ mest spillede danske musikere, som tæller alle medlemmer med og ikke kun hovedartisterne.

Skal vi finde en overraskelse i år, skal vi i stedet se på de andre navne på listen:

Kvinderne.


Gramex’ mest spillede danske hovedartister i 2022:

1Tobias Rahim
2Andreas Odbjerg
3Drew Sycamore
4Lukas Graham
5Christopher
6Jada
7Ericka Jane
8Mads Langer
9Jonah Blacksmith
10
Listen er trukket på grundlag af de danske hovedartister, som er rapporteret afspillet til Gramex i 2022

Flere kvinder i top 10

Drew Sycamore, Jada, Ericka Jane og MØ.

4 kvinder ud af 10 lyder måske ikke specielt overraskende. Eller overvældende. Men det er faktisk flere end vi har set på listen de seneste mange år.

Sidste år og forrige år var der 3 kvinder på listen. I 2020 var der 2.

Og så var der som bekendt de tre lange og magre år uden én eneste kvinde på nogen af de 3 lister, Gramex trækker hvert år i juni, når vi udbetaler til medlemmerne. Det var i 2017, 2018 og 2019.

Det kan selvfølgelig være et tilfælde. Men det kan også være en afspejling af, at der sker noget i de her år – især i radioen. At det virker, når man er mange nok, der beslutter sig for at gøre noget og blive en del af løsningen?

Fra alle sider af branchen og alle led i fødekæden er der de seneste år sat fuldt blus på diversiteten og den skæve kønsbalance i dansk musik. Vi håber og tror på, at det virker.

Om listen

Hvert år i juni offentliggør Gramex 3 lister over de 10 mest spillede danske hovedartister, sange og musikere i Gramex. Det sker i forbindelse med årets største udbetaling af Gramex-penge til musikere, artister og pladeselskaber.

Top 10 over hovedartister er trukket på baggrund af de danske såkaldte main artists med flest afspillede minutter i alt i 2022, der er rapporteret til Gramex af vores kunder.

Det er altså de 10 danske hovedartister, som Gramex har fået rapporteret flest antal minutters afspilninger af totalt i 2022. Vi får ikke fuld rapportering fra alle danske radiostationer; nogle rapporterer slet ikke og andre leverer kun stikprøver.

Læs mere

Årets største radiohits

Radioens mest spillede musikere

Årets største Gramex-udbetaling i dag