Årets største danske radiohits

Gramex har talt op: Andreas Odbjerg ligger nummer 1 med sangen ‘Hjem fra fabrikken’.

“Tænder radioen
Musikken, den er min, og den er god” 


Sådan synger Andreas Odbjerg profetisk i ‘Hjem fra fabrikken’. Tændte man radioen i 2022, var der nemlig lige præcis størst chance for, at det var dén her sang, man fik i ørerne. Det viser Gramex’ nye top 10.

Dét anede hverken Andreas Odbjerg eller resten af hans hold, da de var i studiet.

– Vi vidste ikke, at vi sad med et hit, men jeg havde kort forinden snakket med en radiovært, der sagde, at deres lyttertal var dalet enormt under corona, da deres primære målgruppe lytter til og fra arbejde. Så ideen med sangens tema var i høj grad at lave noget, der fungerede, når folk kørte hjem fra arbejde til deres elskede, fortæller Andreas Odbjerg til Gramex.

Og det skulle i dén grad vise sig at fungere.

– Jeg tror, vi forstod, vi havde lavet noget ekstraordinært, da vi inden for den første uge blev addet på samtlige radiostationer i Danmark. Det havde ingen af os prøvet før. Og min fantastiske radioplugger Karlkvist lagde heller ikke skjul på, at det var en ekstraordinær god modtagelse, fortæller Andreas Odbjerg.

“Musikken skal have en funktion i rigtige menneskers liv”

Den 35-årige fynbo har selv kaldt sit debutalbum “Hjem fra fabrikken” en hyldest til den arbejdende mand og kvinde:

– Dem, der gør, at jeg kan leve i den her drømmeverden og gå og være kreativ og finde på ting. De mennesker er dem, jeg laver musik til. Hvis musikken ikke er relevant for dem, når de kører hjem fra fabrikken eller hvad det nu kan være – hvis den ikke giver dem håb, energi, rører dem eller på anden vis forsøder deres tilværelse – så kan det jo være lige meget. Musikken skal have en funktion i rigtige menneskers liv. Det er meningen med pladen.

Albummets titelsang – og årets største radiohit – er indspillet sammen med producerduoen Pitchshifters aka Thor Nørgaard og Mads Møller, samt Rune Borup og Jacob Funch.

– Sangen er startet i Rune Borups studie på Vesterbrogade, og nogle af de første spor (keys, kor og guitar) er også indspillet der – ligesom teksten også opstod der i samarbejde med Daniel Thorup. Senere rykkede vi indspilningsprocessen til Njalsgade og Pitchshifters studie (vokaler og trommer), som uden sammenligning er dér, jeg har indspillet flest ting i min karriere, fortæller Andreas Odbjerg om processen i studiet.

– Jeg kan huske, at vokalerne var enormt svære at indspille, fordi sangen spænder over så bredt et register, og så kan jeg huske, at jeg havde så travlt, at vi endte med at gå med alle Rune Borups korspor, fordi jeg ikke kunne finde tid til at gå i studiet og lave dem. Det endte jo så lykkeligt!, siger Andreas Odbjerg.  

Så lykkeligt at sangen gik nummer 1 på dansk radio.


Gramex’ mest spillede danske sange i 2022:

TitelHovedartist
1Hjem fra fabrikkenAndreas Odbjerg
2STOR MANDTobias Rahim feat. Andreas Odbjerg
3Mucki BarTobias Rahim
4Flyvende FadumaTobias Rahim
5House on FireJonah Blacksmith
6Electric MotionDrew Sycamore
7Forget Being SoberEricka Jane
8Under din sneThe Minds of 99
9Don’t Say My Name and Forget it AgainJada
10Secrets in the WaterJonah Blacksmith
Listen er trukket på grundlag af de danske sange, som er rapporteret afspillet til Gramex i 2022

Om sangene i top 10

Der står Andreas Odbjerg og Tobias Rahim flere steder i Gramex’ top 10 over de mest spillede danske sange i 2022. Tobias Rahim har hele 3 hits med i toppen af listen: STOR MAND, Mucki Bar og Flyvende Faduma.

De to artister ligger også øverst i årets top 10 over de mest spillede danske hovedartister, hvor Tobias Rahim ligger nr. 1 og Andreas Odbjerg nr. 2.

Ny på listen over radiohits er bandet Jonah Blacksmith fra Thy, der spiller sig direkte ind i top 10 med hele 2 sange: House on Fire og Secrets in the Water.

For tredje år i træk står der en kvinde ud for 3 af de 10 mest spillede danske sange: Drew Sycamore, Ericka Jane og Jada.

Vi skal tilbage til 2019, hvor der for tredje år i træk ikke var nogen kvinder på nogen af Gramex’ tre top 10-lister.

Om listen

Hvert år i juni offentliggør Gramex lister over de 10 mest spillede danske sange, hovedartister og musikere i Gramex. Det sker i forbindelse med årets største udbetaling af Gramex-penge til musikere, artister og pladeselskaber.

Top 10 over radiohits er trukket på baggrund af de danske sanges afspillede minutter i alt i 2022, der er rapporteret til Gramex af vores kunder. Det er altså de 10 danske sange, som Gramex har fået rapporteret flest antal minutters afspilninger af totalt i 2022. Vi får ikke fuld rapportering fra alle danske radiostationer; nogle rapporterer slet ikke og andre leverer kun stikprøver.

Og hvem er det så, der rapporterer deres musikbrug til os? Du kan se en oversigt her:

Dé rapporterer til Gramex

Læs mere

Årets største mand i radioen

Radioens mest spillede musikere

Årets største Gramex-udbetaling i dag