Tillykke! Koda fylder 90 år i dag

Stort tillykke til Koda, der i dag kan fejre sin 90 års fødselsdag. Ikke for fire imaginære venner og en overrislet butler, men for hele Danmark som en hyldest til det, det hele handler om: musikken.

I dag er det præcis 90 år siden Koda blev stiftet. Derfor er du og jeg og resten af Danmark inviteret med til Phlake-koncert i aften kl. 20 via et livestream på Kodas Facebook-side.

Følg med her

Navnet Koda er en forkortelse af KOmponistrettigheder i DAnmark. Og samtidig en reference til coda – et begreb fra musikkens verden, der betyder en selvstændig afslutning af en sats.

Kodas arbejde for musikken er dog på ingen måde et afsluttet kapitel. Som i 1926 handler det både om at sikre betaling til musikkens skabere, når deres musik bliver brugt offentligt, og at sikre så nem adgang til musikken som muligt for alle, der bruger musik i det offentlige rum.

I løbet af de 90 år er Kodas indtægt steget fra 100.000 kroner årligt til 861 millioner sidste år. Fra 1 medlem til 45.000 i dag.

Arbejdet for musikken har ændret sig drastisk gennem årene – ikke mindst efter digitaliseringens totale forandring af musikindustrien.

Kodas direktør, Anders Lassen, udtaler:

– I Koda sælger vi adgangen til et produkt, som ingen mennesker vil undvære. Musik er følelser, musik er fællesskab – og det er netop glæden ved musikkens kraft, vi fejrer. Men musik er også forretning. Og den forretning er blevet vanskeligere for rigtig mange musikskabere at opretholde på et fornuftigt niveau med de nye digitale distributionsformer. Så når vi den 30. november inviterer hele Danmark til koncert via et livestream på Kodas Facebookside, er det også, fordi vi ønsker at slå et slag for musikkens kraft og den værdi, den repræsenterer. En værdi, som kun findes i vores liv, hvis dem, der skaber musikken, bliver ordentligt betalt for deres arbejde, og det må vi ikke tage for givet, hvis vi også ønsker et stærkt og mangfoldigt musikliv de næste mange år.

Klik dig gennem 90 år med Koda

En uvurderlig aktør i dansk musikliv

Gramex er etableret i 1963 for at sikre betaling til de udøvende kunstnere og pladeselskaberne for brug af deres indspillede lydoptagelser.

Men selv om Koda og Gramex repræsenterer forskellige grupper af rettigheder til musikken, har de to organisationer altid arbejdet tæt sammen for at styrke musikkens værdi – strategisk og praktisk.

Et samarbejde, som Gramex’ adm. direktør John R. Kristensen sætter umådelig stor pris på.

– Trods de 90 år er Koda på ingen måde en gammel pebermø, der lever i fortiden, som vi kender Miss Sophie fra nytårsaften. Tværtimod er Koda anno 2016 en vigtig samarbejdspartner og professionel aktør i dansk musikliv, der i lighed med Gramex utrætteligt kæmper for musikken uanset hvordan virkeligheden ser ud. Vi ser frem til at fortsætte det gode fælles arbejde for musikkens værdi – as every year.

– Stort tillykke til Nordhavn herfra!

Hvad er forskellen på Koda og Gramex?