Spil Dansk sender nye talenter i radioen

Årets store fest for dansk musikliv – Spil Dansk Ugen – er i gang.

Det betyder, at vi hele ugen kan møde dansk musik over alt i landet: på skoler, spillesteder, arbejdspladser og selvfølgelig i radioen.

På Spil Dansk Dagen torsdag den 29. oktober spiller alle DR’s kanaler og mange andre radiostationer kun rød/hvid musik. Det giver airplay til de store danske hitmagere som Lukas Graham, MØ og Christopher, men også de nye upcoming navne, der ikke ellers kommer i rotation på radioernes spillelister.

– I Spil Dansk Ugen sidste år fik jeg som radiolytter hørt unge navne som Julias Moon og The Minds of 99 for første gang, og det er vigtigt, at vi retter projektøren mod alle talenterne, siger Jørgen Thorup, som er bestyrelsesformand for Spil Dansk og næstformand i DPA.

Selv om vi i Danmark stadig i stor stil forbruger dansk musik, når vi tænder for radioen, køber eller streamer musik, er det nationale repertoire udsat for massivt pres i dag.

Spil Dansk vil fremtidssikre musikken og har valgt ”Talent” som årets tema.

– Vi vil være med til at fremtidssikre den hjemlige musik, så der også er inspirerende danske musiknavne om 10-20 år. Derfor har vi ”Talent” som tema for årets Spil Dansk Uge, forklarer Jørgen Thorup.

– Spil Dansk gør i år ekstra meget for talenterne, men vi har i mange år plejet de grønne skud. Det er sigende, at både Marie Key, Burhan G, Aura og Natasja var medvirkende ved Spil Dansk, længe inden de blev hitliste-helte, siger han.

Udover glæden udløser en debut i radioen på Spil Dansk Dagen et gratis medlemskab af Gramex. Medlemskabet er godt nok også gratis de andre 364 dage om året. Men for at blive tilbudt medlemskab skal man som udgangspunkt have optjent Gramex-penge. Og det gør man, når man bliver spillet i radioen.

Hvert minut og hvert sekund musikken spiller, tikker der penge ind på Gramex-kontoen hos de danske musikere og pladeselskaber bag. På den måde er Spil Dansk Dagen med til helt konkret at spille kroner og ører i lommerne på alle de dygtige danske musikere, der bruger tid og talent på at indspille musik til glæde for os andre.

– I Gramex glæder vi os til at være med til at fejre dansk musikliv og starter selvfølgelig Spil Dansk Dagen med fællessang i kantinen. Og så er vi ellers som altid klar ved tasterne til at registrere alle de danske musikere og pladeselskaber, der bliver spillet i løbet af dagen, så snart den data tikker ind fra radiostationerne, lyder det fra Gramex’ adm. direktør John R. Kristensen.

Samtidig har han en ide til radiostationerne.

– I tv-branchen har man i årevis haft nordiske aftaler, der sikrede svensk og norsk tv i Danmark og omvendt. Hvis man legede med den tanke i radiobranchen, kunne man forestille sig, at der i tre uger om året blev spillet kun dansk musik i én uge, så svensk musik i en uge og så norsk i en uge på tværs af de tre nordiske lande. På den måde kunne vi i vores små sprogområder hjælpe hinanden med at hjælpe endnu flere af musikkens nye talenter frem, foreslår han.

– Og lad så musikken spille! Rigtig god Spil Dansk Uge til os alle sammen, slutter John R. Kristensen.

Se hvad der sker i nærheden af dig

Sådan bliver du medlem som kunstner
Sådan bliver du medlem som pladeselskab