Når musikere laver radio

Fra Lydens Hus har The Lake sendt musik og lydkunst i nu et år. Hvordan er det gået?

Da Lydens Hus slog dørene op for et år siden, var netradioen The Lake en af de første beboere, der flyttede ind. Her indrettede de hurtigt et radiostudie med udsigt over Sankt Jørgens Sø.

Lige siden har de sendt nonstop radio fra Lydens Hus. Og det er der efterhånden mange, der har fundet ud af. Mest populært er musikprogrammet Album med Kristian Leth og Ralf Christensen, der som podcast har opnået over en kvart million lyt i år.

The Lake er et non profit-initiativ, som drives af frivillige kræfter. Bag The Lake står bandet Efterklang, radiojournalist Jan Stricker og kunstner Kasper Vang.

Men hvorfor kaste sig ud i radiobranchen som musikere? Og hvordan er det første år i radiostudiet så gået?

Det svarer Rasmus Stolberg på fra en bil på den østrigske motorvej på tour med Liima.

Han spiller bas i Liima og Efterklang og er medlem af Gramex både som musiker og som producent med pladeselskabet Rumraket. Samtidig er han som en del af The Lake kunde hos Gramex, der betaler for at spille musik offentligt. Ringen sluttes.

Rasmus Stolberg. Foto: Jonas Bang

Rasmus, du er både musiker, pladeselskab, manager, koncertarrangør, festivalarrangør, radiostation osv. Hvis man spørger dig, hvad du laver – hvad svarer du så?

– Jeg plejer at sige, at jeg er musiker. Det er en ret forvirrende omgang, men musikken er et centralt bindeled i alt, hvad jeg foretager mig.

Hvad er The Lake for en størrelse – den korte version?

– Vi er en internetradiostation, der sender et randomiseret mix døgnet rundt med fokus på glemt, smuk, overset, eksperimentel musik og lyd fra alle verdenshjørner og kulturer. Cirka en gang om ugen sender vi et længere program, som kan være interviews, koncertoptagelser, samtaler om kunst, litteratur, musik med mere.

– Vi er også en festival (By The Lake Festival i Berlin), og vi samarbejder desuden med forskellige gode kræfter om events primært i København.

Hvorfor startede I The Lake?

– Af lyst og interesse og fordi vi synes, der er så utrolig meget god musik og lyd, som der ikke er plads til på konventionelle radioplatforme.

Hvorfor valgte i at slå jer ned i Lydens Hus?

– Det er dejligt central placeret, og det passer os rigtig godt at have udsigt til Skt. Jørgens Sø fra studiet.

Nu har I boet et år i Lydens Hus. Oplever du nogen forskel på musikere og iværksættere?

– Folk, der identificerer sig som iværksættere, er ofte mere målrettede og har ofte meget klare økonomiske målsætninger. Jeg ser ikke mig selv som iværksætter på den måde. Måske en kulturel iværksætter? Det centrale for mig er at være med til at skabe god musik og spændende projekter.

Hvordan har det været at starte en netradio op?

– Det har været utrolig spændende. Et nyt format med anderledes muligheder for udfoldelse. Det bedste har været den store opbakning og det fællesskab, som er ved at opstå omkring The Lake.

Hvad har overrasket dig mest ved at starte og drive en radiostation?

– Jeg er ekstremt positivt overrasket over, hvor mange der lytter med, og hvor mange der har lyst til at bidrage med materiale. Det gør, at alt det hårde arbejde føles rigtigt.

Der må være nogle fordele ved både at have sin egen radiostation og selv lave musik – har I spillet jeres egen musik i radioen?

– Vi har sendt et par koncerter med Efterklang og vores nye band Liima på The Lake, men det er ikke meningen, at The Lake skal være en PR-platform for vores egne musikprojekter. The Lake er sin egen, og The Lake er til for alle med nysgerrige ører, slutter Rasmus Stolberg.

Hvis du overvejer at starte din egen netradio som crewet bag The Lake, skal du lave en aftale med Gramex. Ligesom alle andre, der bruger indspillet musik offentligt. Så sørger vi for at fordele pengene videre til pladeselskaberne og musikerne, der har indspillet musikken.

Lyt til The Lake Radio
Vil du starte en internetradio?

Lydens Hus fejrer fuldt hus og 1-års fødselsdag
Verdens bedste plader i Lydens Hus
Podcast for musiknørder rammer en kvart million lyt