Record Store Day = fest i pladebutikken

– Glade kunder! Og Allan Olsen. Det glæder jeg mig allermest til på lørdag. Og så at finde ud af, om jeg har ramt rigtigt med alt det, jeg har købt hjem.

Det fortæller Mette Christensen bag en stabel af vinyler på disken i Route 66, en pladebutik som i de gode gamle analoge dage.

Hendes butik på Nørrebro i København og moderbutikken i Aarhus er blandt de 18 pladebutikker i Danmark, der officielt deltager i årets Record Store Day på lørdag den 18. april.

En dag, der startede i den amerikanske undergrund af independent pladebutikker i 2007. Men i dag fejres af uafhængige pladebutikker verden over med Dave Grohl som officiel ambassadør.

Fælles for alle er et hav af særudgivelser på vinyl, der kun bliver sat til salg den her dag – mange af dem i et ret begrænset oplag. Og der er ikke noget med at få lagt til side eller købe online. Du skal ned forbi din lokale pladebutik på dagen for at få fingre i dem.

– Vi var med første gang for nok fem-seks år siden lidt ved et tilfælde. I starten var det faktisk mest journalisterne, der syntes det var interessant. Men år for år har dagen vokset og i år er det helt vildt, forklarer Mette Christensen, mens hun skiftevis hilser på stamkunder, tager telefonen, pakker kasser ud og ryger smøger.

Flere af kunderne spørger til Record Store Day. Kommer den her? Hvad kommer den her til at koste? Hvor mange får I hjem af den her? Men som regel ved butikkerne først dagen før, hvad og hvor meget de får hjem af alt det, de har lagt billet ind på.

– Record Store Day er i dag vores absolut største salgsdag på hele året og slår dagene op til jul, selv hvis man lægger dem sammen. Her er propfuldt!, fortæller Mette Christensen.

Og så er der alle kritikerne, der hævder, at hver dag bør være Record Store Day. Det har Mette Christensen fuld forståelse for:

– Branchen er selv ved at udvande den her dag. Nogle selskaber skruer priserne uhørt op eller laver kunstige særudgivelser for at presse citronen. Så der er mange kritiske røster. Og mange butikker, der har valgt ikke at være med i år.

route66_program_240

For Mette Christensen og Route 66 er Record Store Day stadig en festdag.

Festen skydes i gang på Fælledvej 3, København N, lørdag kl. 9 og fortsætter med livemusik dagen igennem.

– Vi gør det for kundernes skyld. Nogle af dem snakker om at ligge i sovepose foran butikken for at få fingre i de her særudgivelser, de bare må eje.

– Og så får musikerne, der kommer og spiller i butikken, en chance for at møde folk i øjenhøjde.

– Det vil jeg gerne lægge butik til, griner Mette, mens hun klistrer programmet op i butikkens vindue i good old analog, håndskrevet form.


Tjek Route 66’s Facebook

Se de danske butikker du kan besøge på lørdag