Pas nu på jeres ører, venner!

Peter Belli og Jan Sneum har begge arbejdet med høj musik fra en ung alder og har i dag problemer med hørelsen helt inde på livet. Nu opfordrer de unge musikere og musikelskere til at passe på ørerne.

Peter Belli har indspillet mere end 40 albums og kørt et ukendt antal kilometer rundt i landet for at optræde igennem de seneste 50 år. 73 år gammel har han nu udgivet sit sidste album ’Som boblerne i bækken’ og taget hul på sin sidste turné.

Klog af skade opfordrer den danske rocklegende sammen med tidligere radiovært Jan Sneum i dag unge musikere og musikelskere til at passe på ørerne.

Begge har arbejdet i musikken fra en ung alder og belastet hørelsen igennem årtier. Og begge har levet med høreskader i mange år.

– Jeg har aldrig tænkt over som sanger og musiker, hvor slemt det kunne ende, eller hvor hårdt det kan være for ørerne. Der var mange ting, jeg kunne have været skånet for, hvis jeg havde tænkt mig om. Unge mennesker i dag, du ser dem jo med telefoner og musik i ørene, og de skruer jo bare op, uden at tænke over, at det på længere sigt kan skade hørelsen, siger Peter Belli.

Jan Sneum er enig:

– Jeg har arbejdet med musik i helt utrolig mange år. Mine forældre var musikere, og jeg er sikker på, jeg har været til koncert fra nærmest før jeg blev født. Da jeg begyndte at interessere mig for rockmusik, var det jo med tidens uvidenhed om, at det kunne være voldsomt for ørene, siger Jan Sneum.

I løbet af sin tid som ansat i DR fik han tilbudt både høretest og høreværn for at forebygge høreskader. Han brugte det bare ikke.

Et godt råd eller tre

Først sent i livet har Peter Belli og Jan Sneum fået hjælp med deres høreskader i form af høreapparater.

– Jeg er på den anden side af 70, og der er mange ting, man lærer baglæns. En af de ting, er, at man virkelig skal tænke sig om i forhold til hørelsen, siger Jan Sneum.

Han har samtidig et godt råd eller tre til unge musikere og musikelskere i dag.

– Tag nu de der høretelefoner ud af ørerne. Sørg for ikke at have konstant lydtryk i ørene. Pas på, når du går til koncert. Brug en form for høreværn. Find nogle spillesteder, som har god lyd, og lad være med at gå, alt for ofte i hvert fald, på de spillesteder, som har dårlig lyd, for man skal virkelig passe på ørerne. Pas på – det er virkelig sagt af en, som har fået bøvl med hørelsen, siger Jan Sneum.

Selv om Peter Belli har indspillet sit sidste album og kører band-bussen i garage efter 2017, understreger han, at han ikke stopper helt med musikken.

– Det tror jeg aldrig kommer til at ske. For mig er det lige så naturligt at synge som at trække vejret – og begge dele holder jeg nødigt op med… Men altid at være klar til at rykke ud, eller skulle sætte mig op til at indspille fulde albums, det siger jeg farvel til nu. Og gør det forhåbentlig med et rigtig godt album og nogle fantastiske koncerter med mit dejlige band. Hvad der så sker derefter, det kan kun tiden vise…

Peter Belli og Jan Sneums fokus på forebyggelse og afhjælpning af høreskader er en del af et samarbejde med høreapparatproducenten Signia.

På Facebook kan du høre Peter Belli fortælle, hvordan det har været for ham at være i studiet med de nye høreapparater:

Tjek Peter Belli på Facebook
Gaffa-anmeldelse af Peter Bellis afskedsalbum