Til alle os fra onkel Danny

Går du og har det lidt stramt med julehyggen de her dage? Du er ikke alene. Vi går bag Dan Turèll og Halfdan E’s anti-julesang Jul igen.

Så’ det jul igen, så’ det jul igen, og så’ det jul IGEN. Ad bvadr!

Ordene er Dan Turèlls. Musikken Halfdan E’s. Ham har jeg mødt over en flæskestegsandwich til en snak om samarbejdet med Onkel Danny og deres anti-julesang Jul igen. Den fylder 20 år i år, men fungerer stadig som alletiders sure juleopstød i denne søde juletid.

– Når man laver et julenummer, ved man godt, at så er man ligesom med på dén vogn. Så der ligger helt sikkert noget i at lave en anti-julesang, fortæller Halfdan E.

Dan Turèll selv var bestemt ikke fan af den kommercielle jul. Halfdan E er mindre julefjendsk.

– Jeg elsker faktisk julen mere og mere år for år. Men det er jo ikke Rødovre Centrum med julepynt, jeg elsker. Det er ikke den kommercielle del af det. Der kan jeg sagtens følge Dan. Og så læser han det fandeme sjovt. Det her er jo virkelig en mand i affekt. Han har bare fået NOK!

Det startede med en sampler

Halfdan E er guitarist, bassist, producer og komponist. Han har spillet med bands som Gangway, Dieters Lieder og Laid Back, produceret plader, komponeret lyddesign og jingler, fx til DSB, og lavet børnefjernsyn for DR. Gramex blev han medlem af i 1984.

I øjeblikket skriver han især musik til film og tv-serier, senest en tv-serie til BBC1. Og så var han en af de første herhjemme til at eksperimentere med sampling og elektronisk musik.

Samarbejdet med Dan Turell opstod netop som en konsekvens af ny teknologi i begyndelsen af 90’erne.

– Jeg havde købt mig en sampler, og den skulle prøves af. Og så syntes jeg det kunne være fedt at lave en lyrikplade, som ikke var højpandet, men kommunikerede på samme måde som hiphop. Med et lag af humor.

For Halfdan E var der ikke andre end Dan Turell, der kunne løfte opgaven.

– Dan havde det hele. Han kunne både skrive og performe og han havde en fed stemme. Men ham kunne jeg simpelthen ikke ringe til. Det kunne jeg bare ikke.

Så skete der det fantastiske, at de to begyndte at møde hinanden tilfældigt i byen.

– Lige efter jeg havde fået den tanke, at det skulle være Dan, mødte jeg ham på Frederiksberg Allé, på Vesterbrogade, inde i byen. Så tænkte jeg: Okay, nogen prøver at fortælle mig et eller andet. Og så ringede jeg til ham.

Lyrik på nye måder

Dan Turèll var med på ideen. Og havde gået og ventet på, at Halfdan skulle ringe, fortalte han i telefonen.

– Jeg havde tænkt mig, Dan skulle skrive noget helt nyt. Men det havde han simpelthen ikke tid til. Så jeg valgte i stedet 20 af hans tekster ud, som han så læste op. Og så arbejdede jeg rundt om dem, fortæller Halfdan E.

Den musikalske ramme var sat af teknologien.

– Jeg havde en sampler, en synthesizer, en 4 spors-kassettebåndoptager og en lille bitte DAT-båndoptager. Hvor meget musik kunne jeg så klemme ud af det? Det var udfordringen.

De fik lov at låne Musikhusets studie i Aarhus i én uge. I løbet af den uge skulle de indspille alle teksterne, koble dem sammen med musikken og lave pladen færdig. Halfdan sad der dag og nat.

Imens gik Dan Turèll fra at være nysgerrig, men forbeholden, til at synes det var mega fedt, beskriver Halfdan E.

– Jeg tror, at Dan så muligheden for et comeback i det her. Vi havde det begge to sådan, at det var som en eller anden gave fra himlen. Starten på noget, der kunne blive et meget langt samarbejde. Vi kunne tage ud og spille med det live, lave det på engelsk. Der var så mange muligheder for at lave lyrik på en anden måde.

Det var stort

Så langt nåede de ikke. Et par måneder efter udgivelsen af Pas på pengene i 1993 døde Dan Turèll af kræft, kun 47 år gammel.

– Vi sad 14 dage før plade-receptionen på Jægerstuen på Israels Plads. Min kæreste var lige gået fra mig, så jeg var helt ulykkelig. Så sagde Dan: Prøv og hør, jeg har lige fået at vide, jeg har kræft. Så var det som om mine kærestesorger blev lidt mindre.

Det tog Halfdan E tre år at beslutte sig for at udgive plade nummer to alligevel med alle de numre, der ikke var plads til på den første plade – blandt andet Jul igen.

– Det er så dumt, det julenummer. Men i virkeligheden er det dét nummer, som kommer tættest på det, jeg oprindelig ville med projektet.

– Det har aldrig rigtig forladt mig. Alt, hvad jeg har lavet siden, bygger på en eller anden måde videre på de her plader. Det var virkelig stort for mig at få lov at lave det her sammen med Dan, fortæller Halfdan E.

Hør jule-opsangen Jul igen på din favorit-streamingtjeneste eller nedenfor: