Når SKAM-feberen går i ørerne

SKAM-feberen smitter i stor stil danskernes musikvalg på Spotify, iTunes osv.

Med netserien SKAM som trojansk hest har Norge de seneste par måneder invaderet vores skærme, vores sprog, vores hjerter – og vores ører.

Derfor er det mest virale nummer i Danmark lige nu en norsk julesalme.

Det er den norske sanger og performance-kunstner Nils Bech, der har ligget i toppen af Spotifys virale hitliste i Danmark med O Helga Natt stort set siden forrige fredag, hvor nummeret var med i NRK-seriens næstsidste episode af 3. sæson.

Før Nils Bech var det den norske popsangerinde Gabrielle, der lå på førstepladsen med sangen 5 fine frøkner. Et cathcy popnummer på norsk, der var med i SKAM i afsnittet ugen før. Også det norske band The White Birch er med på top 20 med deres Lantern fra det seneste og sidste afsnit af sæson 3.

Alle tre numre fra det høje nord, som de færreste af os danskere nok ville kende, hvis ikke vi havde set SKAM. Men som overraskende mange har delt og klikket på i december som soundtrack til et parallelt liv som teenager i Oslo.

Alene den danske SKAM-fangruppe på Facebook, Kosegruppa DK, er på rekordtid vokset til mere end pt. 24.000 medlemmer, der flittigt kommenterer, deler og nørder alle aspekter og detaljer af serien; også musikken. Mon ikke en sådan Kosegruppa på størrelse med en mindre dansk provinsby spiller en ikke uvæsentlig rolle i Nils Bech og Gabrielles virale succes i Danmark i øjeblikket?

Se hitlisten på Spotify 

Alt er love

At musikken i den grad lever videre uden for skærmen, er ikke så mærkeligt, for musikken i SKAM har en helt central placering i fortællingen; klip for klip, episode for episode.

Julie Andem, instruktøren bag den massive succes, bruger musikken som et helt bevidst og fuldt ud integreret element af det narrative forløb, der ofte sætter ord på det, karaktererne ikke selv kan, eller giver billederne en helt ny betydning.

Som når Nils Bech får vores forelskede elskede Isak til at rykke. Og os andre til at sætte O Helga Natt på repeat.

Netop musikken er et af seriens stærkeste virkemidler, der er med til at få ellers fornuftige voksne mennesker til at føle så stærkt med en flok unge gymnasieelever på Hartvig Nissens Gymnasium i deres op- og nedture, venskaber og forelskelser og selvfølgelig: skam.

Soundtracket er langtfra kun lokalt norsk og spænder bredt i tid fra 70’erne til i dag. For dem af os, der kun vagt kan huske vores egen ungdom, hjælper musikken os tilbage.

Historien om Isak og Even får en episk karakter gennem en gennemgående reference til Romeo og Julie – via billeder og symboler, men også via musikken, som i flere centrale scener er copy-pastet fra Baz Luhrmanns film fra 1996: Des’rees I’m Kissing You, Radioheads Talk Show Host og Everclears Local God er alle tre med i filmatiseringen af alle tiders største kærlighedshistorie om Romeo og Julie.

Eller det, der var alle tiders største kærlighedshistorie indtil vi fik SKAM – og derfor også fik norske Nils Bech, Gabrielle, The White Birch osv. ind på playlisten.

Du kan finde musikken fra alle tre sæsoner i NRK’s SKAM-playliste på Spotify her.

Se eller gense SKAM på skam.p3.no med norske tekster eller se de to første sæsoner med danske tekster på dr.dk. Husk at skrue op for lyden.

Læs mere (NB: spoilers!)

Soundvenue: De 10 bedste musik-scener i SKAM rangeret

Soundvenue: Nils Bech fra Skam: Jeg vil bare have lykkelig kærlighed, lykkelig kærlighed, lykkelig kærlighed