Nu kan pladeselskaber få penge fra USA

Gramex har netop indgået endnu en aftale med den amerikanske organisation SoundExchange. Denne gang en producentaftale på vegne af pladeselskaberne.

Aftalen åbner mulighed for, at man som Gramex-medlem med producentrettigheder til repertoire, der bliver spillet i amerikansk digitalradio, kan få sin betaling via Gramex.

Det glæder Gramex’ adm. direktør John R. Kristensen:

– Vi fik tidligere på året de første penge hjem fra USA til de kunstnere, der er blevet spillet derovre. Det glæder mig, at vi nu kan følge op med en producentaftale, så vi dækker hele paletten i USA; kunstnere – featured som non-featured – og nu også pladeselskaber.

– Jeg ved, at hver en krone tæller for rigtig mange af vores medlemmer i dag. Så jeg er ekstra glad for, at vi nu har fået bygget endnu en vigtig betalingsbro fra udlandet til dansk musikliv.

Hvem er aftalen relevant for?

Aftalen gælder for indiepladeselskaber og producenter, der er medlem af Gramex. Har du som indie producentrettigheder til repertoire, der bliver spillet i USA, vil vi på baggrund af den nye aftale gøre, hvad vi kan, for at hente betaling hjem til dig.

Hvad kan du få penge for?

Med den nye aftale kan du fremover få betaling for afspilninger i amerikanske digitalradioer. Du får hverken som kunstner eller pladeselskab betaling for airplay i FM-radio, som du gør i Danmark og mange andre lande. Det skyldes, at amerikansk lovgivning er anderledes end dansk på det her område.

Hvad skal du selv gøre?

Gramex claimer som hovedregel på al repertoire, vores medlemmer har registreret hos os. Ønsker du, at Gramex henter penge hjem til dig, er det en god ide at tjekke, om du mangler at anmelde repertoire til os.

Husk også at anmelde udgivelser, som måske ikke bliver spillet i Danmark, men potentielt kan blive spillet i USA. Ellers kan vi hverken claime dine rettigheder i Danmark eller i udlandet.

Tjek udgivelser vi mangler studielister på

Ønsker du IKKE, at Gramex claimer dine producentrettigheder i USA, må du meget gerne give os besked. Har du allerede en distributionsaftale i USA, som omfatter vederlag fra SoundExchange, hører vi også gerne fra dig.

Du kan skrive til Marie Windfeldt Grønkjær, vores internationale seniorkonsulent, på mws@gramex.dkeller ringe på direkte telefon 33 85 32 31.

Læs mere

Ny kunstneraftale: Så er USA ombord
Dollars på vej til Gramex-medlemmer
Musik i udlandet for pladeselskaber