Fugle til folket!

Indrømmet. Det her er personligt. Jeg er omvendt; fra fugleskræk til fuglefan. Og det skyldes udelukkende én ting: bandet Dans & Lær.

Jeg har fået mig en flok nye venner.

De er en del mere flyvske end mine andre venner. Men dem, der kigger forbi fast, har jeg givet navne.

Jeg har ikke lyst til at have dem indenfor døren. Men jeg har overvundet min angst for dem. Jeg er blevet ven med fugle. Helt uden hypnose og dyre psykologer.

Det skyldes Dans & Lær. Dét vil jeg gerne takke bandet for. Så jeg mødes med Frederik Schumann og Rasmus Jusjong, der spiller trommer og percussion i bandet.

Har de hørt det før?

– Vi har hørt fra andre med fuglefobi, der overhovedet ikke ville have noget med det at gøre, siger Frederik.

– Men det er jo i virkeligheden ret banalt; når man bliver klogere på noget eller kan identificere sig med et objekt, så viser det sig ofte, at det ikke er så farligt længere. Måske i virkeligheden fascinerende, supplerer Rasmus.

Læring gennem musik

Dans & Lær er… ja, hvad skal man egentlig kalde det: et fugleband, et konceptband, et oplysningsband?

Selv beskriver de projektet sådan her på deres hjemmeside:

Dans & Lær vil gennem dansabel musik videregive evnen til at genkende fuglestemmer. […] Alt for længe har fuglene måttet nøjes med sparsom menneskelig opmærksomhed. Nu skal vore bevingede venner have den anerkendelse, de fortjener!

– Grundpræmissen i Dans & Lær er, at man får banket nogle ting bedre ind i knolden, hvis man bevæger sig samtidig. Vi vil gerne spille musik, man godt må danse til. Men samtidig rummer et element af oplysning, forklarer Frederik.

Ved siden af musikken har bandet derfor lavet en app sammen med app-udvikler Joachim Nygaard. Her kan man lære, hvordan havens fugle ser ud og lyder. Og teste sin viden i en fuglequiz.

– Vi synes det forpligter lidt, når vi nu er det band, vi er, at bruge de midler, der er tilgængelige, for at række ud til folk. Der er en app jo meget mere oplagt for os end så mange andre bands, siger Rasmus.

App’en er fabelagtig. Den er grunden til, at jeg i dag kan genkende mange af havens fugle, når jeg møder dem in real life. Og nu ved, at det er en helt ufarlig grønirisk, der sidder uden for mit vindue hver morgen.

”De hørte solsort”

Projektet Dans & Lær startede med kassettebåndet Havens Fugle fra Dansk Ornitologisk Forening fra 1968. Båndet fik den fugle-interesserede Bjarke Søballe Andersen, da han fyldte 10 år.

20 år senere fandt han det frem igen, samplede fuglestemmer og speak fra ornitolog Ole Geertz-Hansen og komponerede en række helt nye ”fugle-numre” med titler som Allike, Solsort og Gulspurv.

Det blev til albummet Havens Fugle med 10 numre i alt. Men da Bjarke gik til pladeselskaberne med pladen, var der ingen, der bed på.

– De anede ikke, hvad de skulle stille op med det her fuglemusik, fortæller Frederik, der selv havde et pladeselskab dengang. Det var sådan, han blev præsenteret for musikken første gang.

– Jeg reagerede fuldstændig som de andre selskaber; jeg syntes det var fedt, men jeg vidste overhovedet ikke, hvad jeg skulle gøre med det. Men hvis han ville lave et band, ville jeg gerne spille trommer i det, sagde jeg.

Det ville Bjarke godt. Og sådan blev det efterhånden fem mand store fugleband til det kreative frikvarter, det er i dag.

– Alt er tilladt; næsten. Tilgangen er legende og uhøjtidelig. Og så laver vi alt muligt andet ved siden af og kommer fra vidt forskellige baggrunde; rock, funk, soul, indie, synth-pop, jazz, folkemusik osv. Men alle er åbne over for nye ideer, fortæller Rasmus, der også spiller i folk-pop-bandet Folkeklubben.

Dans & Lær endte med at udgive debutpladen selv i 2010. Ligesom de har gjort med de to efterfølgende album. De udgiver også selv bandets spritnye numre, Mursejler og Gransanger, der er lige ved at være flyveklar.

Deres favoritfugl?

– Mursejleren! Rasmus og Frederik er enige.

– Den er på vingerne 98 % af sit liv. Og kan sove, mens den flyver.

Jo, fugle kan mange ting. Og et fugleband kan altså omvende sådan nogle som mig.

Tak for det.

Følg Dans & Lær på Facebook

dans og lær_andreas fog-petersen_530
Dans &  Lær består ud over idemanden Bjarke Søballe Andersen (guitar) af Andreas Halberg (bas), Frederik Schumann (trommer), Rasmus Jusjong (percussion) og Lars Meiling (keys).