FAQ: Juni-udbetaling 2023

Har du spørgsmål til din udbetaling – eller mangel på samme – kan du starte her:

 • Jeg får mindre udbetalt end sidste år. Hvordan kan det være? 

  Det kan skyldes forskellige ting. Havde du en eller flere sange, der blev spillet meget i radioen i 2021, men ikke så meget i 2022? Så vil du kunne se det i din Gramex-udbetaling. Vi udbetaler i juni alene for afspilninger i dansk radio/tv i 2022 (individual broadcasting) samt for brug af musik ude i butikker, cafeer osv. (public performance). Sidste juni udbetalte vi også for flere øvrige områder, som i år følger i ekstra udbetalinger snarest muligt senere på året.


 • Hvad udbetaler Gramex for snarest muligt senere på året og altså IKKE her i juni?

  – Penge fra udlandet
  – Penge for afspilninger i 2021 og 2020
  – Penge for arkiv, musikvideo, blankmedier og retransmission
  – Penge for kopiering og teater
  – Penge for afspilninger i efterrapporteringer for 2022
  – Penge for studielister indsendt efter deadline 1. december 2022
  – Penge til udenlandske producenter via søsterorganisationer og agenter


 • Hvad betyder public performance på min udbetaling?
  Det er den pulje penge, vi udbetaler for musik afspillet ude i butikker, cafeer, fitnesscentre osv., som vi i regnskabet kalder anden offentlig fremførelse. Du kender det måske som tillægget øvrige indtægter. Som altid fordeler vi pengene fra disse kunder, som vi har til fælles med Koda, ud fra den rapportering, vi får fra radio/tv, da vi ikke får særskilt rapportering fra de her kunder.


 • Jeg har penge til gode for airplay i 2021, men kan ikke se de penge?

  Vi udbetaler i dag alene for afspilninger i 2022. Har du penge til gode for afspilninger i 2021 og/eller 2020, får du dem i en efterbetaling snarest muligt senere på året. Du går altså ikke glip af nogen penge; de kommer bare senere på året så snart det er muligt.


 • Jeg har indsendt en studieliste i januar for en single, der er spillet i P6 sidste år. Men har ikke fået penge for den?

  Det får du i en udbetaling senere på året. Deadline for indsendelse af studielister var 1. december 2022. Har du indsendt studielisten efter det, kan du ikke være sikker på en udbetaling her i juni. Du går ikke glip af nogen penge, men får dem i en udbetaling snarest muligt senere på året.


 • Jeg er spillet i Tyskland. Hvorfor kan jeg ikke se de penge?

  Penge fra udlandet er ikke med i udbetalingen i dag. Vi udbetaler typisk fra vores søsterorganisationer i udlandet forår og efterår. Senest udbetalte vi udlandspenge i april, og næste udbetaling fra udlandet følger til efteråret.


 • Jeg ved, at jeg er spillet i DR i 2022, men kan ikke se det i min udbetaling?

  Vi har en portion såkaldt efterrapportering fra DR og TV2 til gode, som endnu ikke er indlæst i vores system og derfor ikke udbetalt for. Det er her, de samler op på afspilninger, de af en eller anden grund ikke har rapporteret til os i løbet af året. Vi indlæser og udbetaler pengene hurtigst muligt senere på året.


 • Jeg er blevet spillet i min lokalradio. Hvor er de penge?

  Flere af vores kunder betaler til Gramex for at bruge musik uden at rapportere, hvilken musik de har spillet hvornår. Det skyldes, at det rent administrativt er for dyrt og krævende at opretholde et rapporteringssystem for en lille lokalradio. De kommercielle lokalradioer rapporterer kun i form af stikprøver.


 • Jeg kan ikke se mine registrerede udgivelser på Mit Gramex. Hvorfor nu det?

  Oversigten er ikke aktiv i øjeblikket. Det skyldes, at vi med overgangen til nye IT-systemer samtidig overgår til trackbaseret registrering i stedet for albumbaseret. Vi er derfor i fuld gang med at vende systemerne om, så du hurtigst muligt kan følge med i dine registreringer igen. Indtil da kan du via dine detaljer om din udbetaling og dit track breakdown tjekke, om du har fået betaling for de tracks, der er afspillet i 2022.


 • Hvor finder jeg flere detaljer om min udbetaling?

  Kunster: Log ind på Mit Gramex, klik på “Udbetalinger”, klik på “Detaljer” ude til højre. Her kan du se, hvad hvert enkelt track du er registreret på har optjent til dig i kroner og øre i 2022. Klikker du videre, kan du under “Vis” se, hvor tracket er afspillet i løbet af året og hvornår. Vi kalder det også et track breakdown.

  Producent: Log ind på Mit Gramex, klik på “Dokumenter”. Så finder du en fil med dit track breakdown med detaljer om din udbetaling.


 • Jeg har ikke fået penge for et radiohit i 2022, jeg synger kor på. Hvad gør jeg?

  Skriv til os med info om tracket, udgivelsen, producenten og din egen rolle som udøvende kunstner på tracket. Så undersøger vi, hvordan tracket er anmeldt til os på studielisten, og vender tilbage til dig. Vi er ikke med i studiet, så vores registrering sker alene på baggrund af den information, vi får fra producenten via studielisten.


 • Jeg har fået penge for et track, jeg ikke har rettighederne til som producent?

  Er der et track på dit track breakdown, du ikke længere har producentrettighederne til? Så skal du afclaime det. Det gør du i filen med dit track breakdown ved at udfylde slutdato for dine rettigheder i kolonne A ud for tracket og uploade filen til os med dine tilføjelser. Så modregner vi din udbetaling på din Gramex-konto.


 • Får jeg færre penge for instore radio, nu minutværdien er lavere end før?

  Nej, der er samme beløb til fordeling. At minutværdien er lavere i år, skyldes alene en ændring i beregningen af minutter/minutværdi. Tidligere er de rapporterede minutter blevet omregnet til et lavere minutantal med en højere minutværdi til følge for at give en mere sammenlignelig minutværdi med andre kundeområder. Fra 2022 bruger vi en ny model, hvor det samlede faktiske antal rapporterede minutter indgår med en lavere minutværdi til følge. Denne nye beregningsmåde sikrer, at det er den faktiske minutværdi, som anvendes, og det vil fremadrettet gøre sammenligninger med tidligere år inden for instore-området mere retvisende. Det samlede beløb, du modtager for instore radio, er altså ikke påvirket af, om det er den gamle eller nye metode.


 • Hvorfor har jeg ikke fået penge for Spotify?

  Du får ikke Gramex-penge for afspilninger på Spotify. Eller Tidal, YouTube, reklamer, Netflix osv. Vi licenserer ikke såkaldt on demand-brug af musik på fx streamingtjenester, hvor man selv aktivt vælger musikken. Ligesom vi ikke licenserer synkronisering af musik i film og tv eller specialkomponeret musik til jingler og reklamer. Ingen af delene falder ind under den paragraf i ophavsretsloven, der giver Gramex mandat til at indhente betaling til rettighedshaverne.


Spørgsmål?

Har du spørgsmål til din udbetaling, er du velkommen til at kontakte os. Telefonen er ekstra åben den her uge klokken 9 til 15 til og med torsdag.

Er der telefonkø, eller har du spørgsmål, vi skal undersøge nærmere, kan du med fordel skrive til os i stedet. Så vender vi tilbage til dig, så hurtigt vi kan.

Du er også velkommen til at kigge forbi vores kontor på Gammel Kongevej; vi bor lige over for Planetariet.

Kontakt os

Læs mere

Årets største Gramex-udbetaling i dag

Udbetalinger til musikere og artister

Udbetalinger til pladeselskaber og producenter