Årets danske radiohit er en debut-single

Foto: Morten Jerichau
Foto: Morten Jerichau

Hvilken dansk sang hørte vi mest i radioen i 2017? Gramex har talt op.

Han er gået direkte nummer 1 i radioen med den allerførste sang, han nogensinde har sendt ud.

Hugo Helmigs debutsingle Please Don’t Lie er på kun et halvt år spillet flere minutter i radioen end nogen andre danske sange i 2017. Lidt af en chokstart i musikbranchen for den kun 19-årige sanger og sangskriver fra Aarhus med den musikalske far.

Udover Danmark storhitter singlen også i Tyskland, og på Spotify har den på ét år fået over 20 millioner afspilninger.

En modtagelse, Hugo Helmig selv stadig har svært ved at fatte.

– Jeg vidste godt, at vi havde skrevet en rigtig god sang, men det er alligevel kommet bag på mig, hvor godt folk har taget imod den. Det er kæmpestort, at noget, vi har siddet med i det lille studie, er nået så langt ud. Både i Danmark, men også i andre lande. For eksempel har jeg stadig svært ved at fatte at den endte som nummer 3 i Tyskland, fortæller Hugo Helmig.

Please Don’t Lie er udgivet i juni 2017 på det uafhængige danske label The Bank, der også fungerer som management, publishing og studie. Det er i The Bank Studios i Københavns Nordvest-kvarter, årets radiohit er indspillet.

Om den proces i studiet fortæller Hugo Helmig:

– Jeg skrev og producerede Please Don’t Lie med Emil Falk, som jeg laver nærmest alt min musik med. Det startede på guitaren, og vi fik ret hurtigt en fed vibe op at køre i studiet. Det er til gengæld den sang, som jeg har brugt allermest tid på. Vi har virkelig brugt meget tid på at finpudse tekst, melodier og produktionen. Jeg er generelt ret perfektionistisk, men lige med den her gik vi virkelig all in og sad i mange dage og omskrev og nørklede med bittesmå detaljer, siger han.

Arbejdet lønner sig tilsyneladende. Please Don’t Lie fik tidligere på året Gaffa-prisen som Årets Danske Hit, mens Hugo selv fik prisen som Årets Nye Danske Navn.

På sit første år har han spillet 50 koncerter i Danmark og udlandet. Mange flere koncerter – og ny musik – venter, lover han.

– Mig og bandet spiller cirka 30 festivaler henover sommeren. Både herhjemme, men også i Tyskland. Og så kommer der ny musik lige om lidt, siger Hugo Helmig til Gramex, mens han venter på at komme på scenen på Sølund Musik-Festival i Skanderborg.

Top 10: Mest spillede danske sange i 2017

1.Please Don’t LieHugo Helmig
2.UnusualMads Langer
3.LimboScarlet Pleasure
4.Hele vejenNik & Jay
5.Take the World by StormLukas Graham
6.2017Rasmus Seebach
7.LucyBurhan G
8.Deja VuScarlet Pleasure
9.You’re Not ThereLukas Graham
10.No PromisesBryan Rice


Statistikken omfatter danske udgivelser afspillet i DR, TV2 og på kommercielle radiostationer i 2017.
Kilde: Gramex juni 2018

Top 10: Han er Danmarks mest spillede musiker
Top 10: Årets radiofavorit sætter ny rekord

Sammenlign med tidligere år

Bag listen

Gramex’ top 10-liste er trukket på baggrund af danske udgivelsers afspillede minutter i 2017, der er rapporteret til Gramex. Og hvem er det så, der rapporterer deres musikbrug til os?

Vi har 5 forskellige områder. På de 4 områder landskanaler, kommercielle landskanaler, regionale kanaler og DAB – der beløbsmæssigt udgør langt den største del – sker udbetalingen på baggrund af 100% rapportering. På området for små lokalradioer sker udbetalingen på baggrund af en stikprøvebaseret rapportering 2 uger årligt blandt de kommercielle lokalradioer.

Andre radiostationer som de ikke-kommercielle lokalradioer og universitetsradioer betaler til Gramex for at bruge musik uden at rapportere til os, hvilken musik de har spillet.

Samlet har Gramex aftaler med og indhenter vederlag fra cirka 180 af disse danske lokalradioer (kommercielle som ikke-kommercielle). Pengene herfra udbetales på baggrund af stikprøver af musikbrugen.

At vi ikke får fuld rapportering fra alle landets radioer året rundt skyldes administrative hensyn og en afvejning af de (små) indtægter, vi kan indhente fra den enkelte station, i forhold til de omkostninger en 100 procents rapportering kræver.

Du kan se, hvilke kanaler der rapporterer deres musikbrug til Gramex her:

Hvad udbetaler vi for – kunstnere
Hvad udbetaler vi for – pladeselskaber

Årets største udbetaling