Han er Danmarks mest spillede musiker

Foto: Frederik Villumsen
Foto: Frederik Villumsen

Hvilken dansk musiker er spillet flest minutter og sekunder i radioen i 2017? Gramex har talt op.

Nix, det er hverken Lukas Graham-Lukas, Thomas Helmig eller Hugo Helmig.

Den danske musiker, der er spillet flest minutter i radioen sidste år totalt, hedder Rune Harder Olesen.

Kender du ham ikke, er det ikke dig, den er gal med. For du finder ham hverken som hovedartist på Spotify, på forsiden af pladecoveret eller forrest på scenen.

Men i musikerkredse og hos Gramex kender man ham mere end godt. Han er percussionist og er registreret på et hav af danske udgivelser gennem de sidste 35 år.

Tæller man sammen, hvor mange minutter de mere end 3.000 sange, han medvirker på, er spillet i radioen sidste år – og dét gør Gramex – ender Rune Harder Olesen helt i top som årets suverænt mest spillede danske musiker.

Du er tilbage på førstepladsen, Rune. Er det bullshit, eller betyder det noget?

– Det er bestemt ikke bullshit. Det er jo en bekræftelse på mit arbejde gennem alle årene, så det er da så fedt, lyder det fra en glad Rune Harder Olesen.

Han har aldrig gået på musikskole eller konservatoriet, så ud over et par timer hos de gamle mestre på Cuba, er Danmarks mest spillede musiker helt selvlært. Percussionist blev han mest ved et tilfælde.

– Jeg spillede lidt guitar og trommer først, men aldrig for alvor. En dag sad jeg og jammede lidt på lårene med mine to kammerater Jan Lysdahl og Jon Bruland, som begge spillede guitar; vi har vel været 15-16 år. Jan foreslog, at jeg forsøgte mig med percussion, så i 1979 købte jeg min første tambourine. Jeg begyndte at lytte af fra plader og øvede mig mange timer hver nat. Siden er det gået slag i slag, fortæller han.

Det kan man roligt sige. Rune Harder Olesen har siden sit første studiejob i Sweet Silence i 1983 spillet med på et utal af radioklassikere, der stadig bliver spillet hver eneste dag i radioen. De her sange har fx alle Rune med på percussion:

Vent på mig, Jonathan, Dansevise, Waterline, Sleeping my day away, Right next to the right one, Den bedste tid, The actor, Sikke en dejlig dag, Sommer i Europa, On a long lonely night osv. osv.

Er der et job i studiet, du aldrig glemmer?

– Der er mange! Blandt andet en hel måned i Lars Krarups studie i Ryesgade i 2009 kun med Kim Larsen og Poul Bruun under indspilningen af Mine Damer og Herrer. Det glemmer jeg nok aldrig. Det var sgu legendarisk, når Kim tog sin guitar, satte sig foran mig og spillede og sang et nyt nummer, fortæller Rune Harder Olesen.

Sidst han var i studiet var med Niclas Knudsen i hans kælder for et par dage siden. Ellers turnerer han i øjeblikket med blandt andet Rockshow og Rasmus Nøhr.

– Der er jo desværre ikke så mange studiejobs som i gamle dage, men det er ikke så længe siden vi indspillede grundbånd til Nøhrs nye album med Tim C. på bas, mig selv på min røde kasse og Nøhr på guitar/vocal i Grapehouse.

Hvornår skal du i studiet igen?

– Det ved jeg faktisk ikke. Måske med D-A-D inden så længe?, siger Danmarks mest spillede musiker med et grin.

Musikere og mænd med M

Ligesom Rune Harder Olesen er de andre navne i top 10 først og fremmest produktive musikere, som nok er mere kendt i Gramex og ude i de danske studier end hos radiolytterne. Kun Thomas Helmig og Lukas Forchhammer fra Lukas Graham er selv artister.

Nummer to på listen, Jacob Andersen, er ligesom Rune Harder Olesen percussionist. Morten Ristorp på tredjepladsen spiller med på alle Lukas Grahams monsterhits ligesom Morten Pilegaard og Magnus Larsson på listen. Nye på årets top 10 er Mads Nilsson og Michael Bruun.

Og så ser det ud til at hjælpe, hvis man hedder noget med M til fornavn. Det gør 5 ud af 10 på listen i hvert fald.

Som sædvanlig er der ingen kvinder i top 10 over mest spillede danske musikere. Faktisk er der for andet år i træk slet ingen kvinder med på nogen af årets tre top 10-lister. Som i ingen overhovedet.

Top 10: Mest spillede danske musikere i 2017

1Rune Harder Olesen
2Jacob Andersen
3Morten Ristorp
4Jan Otto Sivertsen
5Thomas Helmig
6Morten Pilegaard
7Lukas Forchhammer
8Mads Nilsson
9Michael Bruun
10Magnus Larsson


Statistikken omfatter danske udgivelser afspillet i DR, TV2 samt på kommercielle radiostationer. Kilde: Gramex juni 2018

Top 10: Årets radiofavorit sætter ny rekord
Top 10: Årets danske radiohit er en debut-single

Sammenlign med tidligere år

Årets største udbetaling