I kølvandet på festivalsæsonen har der atter været fokus på den skæve fordeling af køn på musikscenerne i Danmark. Nu vil en række musikorganisationer samarbejde om at kortlægge og sætte fokus på kønsbalancen i musikken.
De medvirkende organisationer er Dansk Live, Dansk Musiker Forbund, JazzDanmark, Dansk Artist Forbund og Gramex.
Organisationerne vil følge op på de data, man kom frem til, sidst kønsbalancen blev kortlagt i 2011 med rapporten ”Kønsbalancen i rytmisk musik”. Er der sket noget de seneste fem år? Har balancen rykket sig, og hvordan ser fordelingen ud på, foran og bag scenen?
”Vi har et levende musikmiljø, der eksploderer i talent og kunstnerisk udvikling for tiden. Vi vil gerne bidrage til at forskellige typer publikum og artister, alder, genrer og køn er repræsenterede på livescenerne. Gennem dette samarbejde håber vi at finde nye veje at gøre det på,” siger Jakob Brixvold, sekretariatschef, Dansk Live.
Fakta på bordet
Det handler i høj grad om at få afdækket kønsfordelingen i hele branchen, understreger Dansk Musiker Forbund og Dansk Artist Forbund.
”Organisationerne forventer at kortlægge kønsbalancen blandt udøvere, rettighedshavere, publikum, og alt det der foregår bag scenerne. De kunstnere, publikum oplever på scenen, er en del af en stor branche, og vores målsætning er at komme rundt om alle led i musikbranchen, både musikundervisere, pladeselskaber, managers, bookere, producere og teknikere,” siger Lena Brostrøm, formand i Dans Artist Forbund og Anders Laursen, formand i Dansk Musiker Forbund.
Første skridt bliver at indsamle data, som derefter følges op af analyse og kvalitative undersøgelser. Alt sammen skal udmunde i anbefalinger og konkrete løsningsforslag til en bedre kønsbalance i musikbranchen.