Vinyl – nu også på skærmen

Vinylen er overalt; på pladespilleren, på hitlisten – og nu også på skærmen.

Vinylen er overalt; på pladespilleren, på hitlisten – og nu også på skærmen.

Martin Scorsese og Mick Jaggers stort anlagte HBO-serie ’Vinyl’ om musikbranchen i de vilde 1970’ere er skudt i gang.

Vi starter ud i New York City i 1973. Pladeselskabsboss Richie Finestra (Bobby Cannavale) er ved at sælge stumperne af sit døende pladeselskab. Han har seriøse problemer, blandt andet med næsen og det, han snuser i den. Men han har også gyldne ører. Thank God!

Scenen er sat – med ALT, hvad den kan trække af sex, drugs og rock’n’roll.

Holder den? Eller går der klichéfyldt musiknostalgi i den? De danske anmeldere er uenige og uddeler fra tre til seks hjerter.

Hos Politiken giver musikredaktør Simon Lund ’Vinyl’ 3 ud af 6 hjerter, mens den langt mere begejstrede tv-redaktør Henrik Palle uddeler 5 hjerter. Jyllands-Posten giver 4 og Gaffa 5, mens både Ekstra Bladet og Berlingske giver de maksimale 6 stjerner.

Døm selv. Første afsnit af ‘Vinyl’ kan ses på HBO Nordic. Nye afsnit følger hver mandag.

Til hvert afsnit følger – selvfølgelig – et soundtrack.

Vinylen finder vej

Uanset hvor højt du scorer på musiknørd-barometeret, og hvor mange af referencerne du fanger, er tv-serien ’Vinyl’ svær at komme udenom som musikentusiast. Præcis som vinylen selv.

Vi køber plader i et omfang, som ikke er set siden de pladeglade 90’ere, og IFPI har for nylig lanceret en hitliste kun for vinyl-salg i Danmark. Amazon solgte i julen flere pladespillere end noget andet musik-produkt, og HMV-kæden langede i julen én pladespiller over disken i minuttet i snit.

Det massive pres på produktionen kan også mærkes hos musikerne, der ofte må vente måneder på at få deres plade fra tryk.

Vinyl-feberen ikke længere kun forbeholdt hipstere og feinschmeckere, men smitter hele vejen rundt i musikbranchen. Også Gramex’ adm. direktør John R. Kristensen er ramt:

– Vinylen er for mig stadig det bedste eksempel på, at kvalitet ikke forgår så let. Selv om mange i dag streamer musik i stor stil, så ser vi samtidig, at vinylen har genoplivet sig selv på tværs af generationer. Jeg er selv fra dengang, man købte plader, fordi det var det format, der nu engang var. Men jeg har faktisk lige fundet plads i stuen igen til min pladesamling, som ellers har været en tur i kælderen en del år. Så nu glæder jeg mig til at støve coverne af og se, hvad der egentlig gemmer sig af guld. Mit bud er, at der nok er en genganger eller ti imellem fra soundtrackene til ’Vinyl’, siger John R. Kristensen.

På pladespilleren eller skærmen, via Spotify eller køleskabet – ét er sikkert: Music finds a way.

Vinyler ind på hitlisten
Musik i køleskabet

DR: Fra tre til seks stjerner: Anmelderne kan ikke blive enige om Vinyl
Gaffa: Sex, drugs & rock’n’roll – og masser af det