Sådan lød det fra overlæge Per Thorgaard fra Aalborg Universitetshospital, da han til Danish Music Awards begejstret tog imod prisen for ‘Årets ide’ på vegne af projektet Musik i ambulancer.
Forskningsprojektet i Region Nordjylland viste, at musik i de to forsøgsambulancer hjalp til at dæmpe patienternes stress på vej til hospitalet. Hele 72 ud af 100 patienter i undersøgelsen foretrak, at der blev spillet musik i ambulancen frem for de sædvanlige lyde af sirener, elektronisk udstyr og motorstøj.
I dag har Region Nordjylland 20 musikambulancer på vejene – og planen er, at der skal indføres mulighed for musik i alle regionens ambulancer. Også Region Hovedstaden har vist interesse for at bruge musik i deres ambulancer, skriver Koda om vinderen af årets bedste ide.
Aftenens DMA-vindere er fundet
MUSIKERE VAR SELV PÅ BÅREN
Musikken i ambulancerne er ikke bare P4 på bilradioen, men omhyggeligt specialdesignet til formålet. Den står de to musikere Jacob Gurevitsch og Poul Reimann for. Sammen driver de pladeselskabet Quiet Please, der udgiver musik mod støj og stress.
Om musikken fortæller Jacob Gurevitsch i et interview til Gramex, da musik-ambulancerne endnu var i testfasen:
– Det er første gang i verdenshistorien, at der er brugt musik i ambulancer. Målet med det var, at det lydmiljø, som hedder en ambulance, skulle ændres til et mere positivt lydmiljø. Dem, der ligger der, er akutpatienter, som lige har været ude for deres livs værste oplevelse; de kommer ind i sådan en kasse – det første sådan en kasse eller ambulance gør, er, at den forstærker alle lydene: Sirener, instrumenter osv. Og det er ikke noget særligt behageligt miljø at være i, forklarer Jacob Gurevitsch, der selv måtte en tur op på båren for at afprøve musikken.
– Vi var selv ude at køre i ambulancen og ligge på båren i den specifikke præmis – og der hørte vi de forskellige numre, vi havde skrevet. På den måde fandt vi ud af, hvad der virkede, og hvad der ikke virkede, og så rettede vi musikken til efter det.
– Øret har den funktion, man kalder selektiv hørelse – det vil sige, at den altid vil vælge en god lyd frem for en dårlig; og det er blandt andet det, der sker, når vores musik bliver spillet i ambulancerne; så elimineres den dårlige lyd og patienten får en – efter omstændighederne – mere behagelig oplevelse, fortæller Jacob Gurevitsch, der selv har været ramt af stress og knap kunne trække vejret i et halvt år.
Læs hele interviewet: Mere lyd, mindre stress, tak
MUSIK PÅ RECEPT
Musik i ambulancer er ét af mange aktuelle projekter, der med succes bruger musik til at dæmpe stress, angst og depression og fremme sundhed og livskvalitet.
Senest er der øremærket 8 millioner kroner af satspulje-midlerne til et forsøg over de næste tre år med ‘kultur på recept’.
At musik kan bruges i brancher, der umiddelbart synes langt fra musikbranchen, er noget man følger med stor interesse i Gramex. Her glæder det underdirektør Thomas Maagaard Dyekjær, at musik-ambulancerne er blevet hædret som årets ide. Han håber, det kan være med til at skabe endnu større interesse for musikkens mange ‘bivirkninger’:
– Først og fremmest tillykke med prisen til alle de gode kræfter bag Musik i ambulancer – og ikke mindst vores to medlemmer Jacob Gurevitsch og Poul Reimann! Vi er mange, der tror på, at musik med omtanke gør en forskel. Det er projektet her et rigtig godt bevis på.
– I modsætning til al anden medicin har musik den oplagte fordel, at der ikke er nogen som helst bivirkninger. Så jeg glæder mig meget til at følge både udbredelsen af musik-ambulancerne og det nye forsøg med kultur på recept, som i hvert fald ser ud til at have gode resultater hos vores naboer i Skåne, siger Thomas Maagaard Dyekjær.
Syge kan nu få kultur på recept