Meget mere dansk musik i radioen under Spil Dansk Ugen

Peter Wangel har udgivet sin første sang på dansk ‘Hvor går du hen’ op til Dansk Ugen. Foto: Kasper Notlev

Spil Dansk Dagen er udvidet til en hel uge – også hos DR. Det giver mere airplay til dansk musik og flere penge til danske musikere og pladeselskaber.

Siden 2001 har Danmark fejret dansk musik én dag om året med arrangementer, koncerter og rød/hvid musik i radioen. Nu er Spil Dansk Dagen udvidet til Spil Dansk Ugen, der er skudt i gang i dag.

Dét bakkes op af DR, der spiller ekstra meget dansk musik på DR’s radiokanaler hele uge 44.

– I 2015 var næsten hver anden sang på DRs radiokanaler – eller 45 procent – faktisk dansk. Naturligvis, fristes jeg til at sige, for dansk musik ligger i hjertet af DR’s DNA og i kernen af den plan for musikken, som DR fremlagde tidligere på året. Men det er altid værd at gøre en ekstra indsats for den danske musik, og derfor bakker vi atter op om det gode initiativ, der nu hedder ’Spil Dansk Ugen’, udtaler DR’s radiochef Gustav Lützhøft til DR.

DR gør uge 44 til Spil Dansk Uge

At DR nu sætter øget fokus på den hjemlige musik, glæder formand for Spil Dansk Jørgen Thorup:

– DR har stor glæde og nytte af hjemlig musik, som er efterspurgt blandt lytterne. Og dansk musikliv kan nu også glæde sig ekstra meget over DR som en public service-institution, der tager et særligt ansvar. Der er stadig masser af fokus på dansk musik herhjemme, og det skal der gerne blive ved med at være, for den ryster os sammen og skaber glæde og overskud, udtaler han.

Dansk musik behøver ikke være på dansk

Når “dansk” musik bliver fejret hele ugen, skal det dog ikke kun forstås som musik på dansk, forklarer Ricco Victor, direktør for Spil Dansk, til Politiken:

– Vi definerer det bare som danskkomponeret musik. Spil Dansk er ikke en nationalistisk bevægelse. Det er den ene gang om året, uge 44, hvor vi slår et slag for at løfte det danske musikliv. Når vi siger dansk musik, mener vi ikke, at det absolut skal synges på dansk eller have en eller anden historisk genremæssig tilknytning til den danske musikhistorie. Dansk musik er for os: musik, der er skabt af danske sangskrivere, og så er det lige meget, om det er Moussa Diallo, der laver afrikansk jazz, eller Carl Nielsens symfonier, siger Ricco Victor til Politiken.

Københavneriet varmer op til Spil Dansk Ugen med fællessang

DR spiller dansk hele ugen

I Spil Dansk Ugen kan du høre dansk musik – på dansk eller ej – hver dag på skift på de forskellige DR-kanaler.

I dag fylder DR sendefladen på P6 Beat udelukkende med dansk rock og alternativ musik. I morgen kan du høre dansk pop og hitmusik på P7 Mix, og onsdag er der dansk jazz på P8 Jazz. På torsdag spiller både P3 og P4 udelukkende dansk hele dagen som hvert år på Spil Dansk Dagen, og på fredag står den på dansk musik hele dagen på P5.

  • Mandag: P6 Beat
  • Tirsdag: P7 Mix
  • Onsdag: P8 Jazz
  • Torsdag: P3 og P4
  • Fredag: P5

Derudover markerer DR Spil Dansk Ugen med 13 koncerter i Koncerthuset kun med dansk musik.

Lyt til dansk musik i DR’s netradio

Airplay giver Gramex-penge

At Spil Dansk Dagen er udvidet til en hel uge også hos DR glæder også John R. Kristensen, der er adm. direktør i Gramex.

– Det er absolut en god nyhed for dansk musikliv, at DR har valgt at spille rent dansk ikke bare én dag, men hele ugen på tværs af kanalerne. Det giver os alle sammen en bedre chance for at blive præsenteret for et bredere udsnit af alt den fremragende musik, danske musikere producerer, men som normalt ikke kommer i rotation. Og så betyder det jo i kroner og øre, at der ryger flere penge tilbage til dansk musik. Jo mere airplay, jo større udbetaling til musikken – ikke bare fra os i Gramex, men også fra vores kolleger i Koda, der sender pengene videre til komponisterne og tekstforfatterne, siger han.

Hvad får du af penge fra Gramex?

Hvad er forskellen på Koda og Gramex?

Tjek, hvad der sker i nærheden af dig i Spil Dansk-kalenderen