Live Strings – et populært strygerensemble

Foto: Thorbjørn Fessel

Live Strings er historien om en gruppe unge, klassiske musikere, der har formået at ramme plet.

Med den herboende norske cellist Live Johansson i spidsen både spiller de, indspiller og drager på turnéer med nogle af landets største populærmusikere.

Gramex har fået en snak med Live Johansson om det succesfulde ensemble.

Hvad er historien bag Live Strings?

– I 2011 samlede Rasmus Seebach fire professionelle strygere fra det klassiske miljø til årets store turné. Vi (de fire strygere) havde en fantastisk tour med mange store oplevelser, hvor vi alle virkelig fik øjnene op for popmusikken og den rytmiske scenes store kvaliteter. Vi kunne mærke, at det var noget, vi gerne ville fortsætte med, og det blev starten på Live Strings.

– Derfra gik det stærkt, og vi fik hurtigt meget af lave med både Rasmus Seebach og mange andre artister. Det viste sig nemlig hurtigt, at mange var meget interesserede i strygere, som kunne indgå i rytmiske sammenhænge.

– I løbet af årene er vi blevet mere og mere organiseret og etableret, og vi har fået stor erfaring med at indgå i mange forskellige sammenhænge. Vi har fået mulighed for at arbejde sammen med rigtig mange seje og anerkendte artister, både danske og internationale.

Hvem er med i Live Strings, og hvilke instrumenter er repræsenteret?

– Live Strings er et strygerensemble, forstået på den måde, at vi kan variere vores besætning alt efter behov. Som oftest optræder vi som strygekvartet, (dvs. to violiner, en bratsch og en cello), men alt efter ønske og arrangement (og økonomi) stiller vi også op som trio, duo eller f.eks. solo cello eller violin.

– Vi er en fast kerne af musikere, som alle er uddannet ved Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i København (med supplerende studier i Tyskland, England, Frankrig, USA, Sverige m.m.). Vi har alle fordybet os i kammermusik, som vi holder utrolig meget af.

– I Live Strings får vi udløb for vores kærlighed til både den klassiske og den rytmiske musik. Vi lytter selv til mange forskellige musikgenrer. For os er det ikke genren, det kommer an på. Så længe det er god musik, der siger os noget. Når man oveni købet spiller sammen med fantastisk dygtige musikere og dejlige, positive mennesker, så er det bare win-win!

– Vi er alle travle, så Live Strings har en ”stald” på 10-12 musikere. Det giver os mulighed for altid at kunne samle et hold, der kan, og som passer til opgaven. Det er fantastisk at kunne bruge de forskellige musikeres kvaliteter fuldt ud; Nogle elsker pop eller rap, andre at shine på tv-skærmen, og nogle holder meget af at lave stryger-arrangementer eller at præstere til indspilninger. På den måde er vi altid i stand til at møde med top-engagerede musikere.

Hvilken type jobs har I?

– Vi spiller rigtig mange koncerter og turnéer – korte og lange, for både danske og udenlandske artister. Denne sommer har vi blandt andet været på tour med Rasmus Seebach og L.O.C, og nu skal vi på akustisk tour med Stine Bramsen.

– Vi får også flere og flere studie-indspilninger, hvor vi indspiller skrevne arrangementer eller selv er med i den kreative proces. Derudover spiller vi til tv-optrædener, shows, musikvideoer, og vi har også lavet filmmusik. Sideløbende spiller vi til private arrangementer – der hvor arrangøren vil gøre noget ekstra ud af det, for eksempel særlige fester, middage, receptioner og bryllupper. Det er sjovt at være med til og komme med anbefalinger og skabe den rigtige stemning og atmosfære.

Live Strings - bryllup_538

Hvad giver det jer som musikere at både spille klassisk og rytmisk musik?

– Vi har oplevet, at det har beriget vores spil, forståelse og oplevelse af musik generelt. Der er forskellige måder at arbejde på, forskellige tilgange til musikken og performancen og forskellige ting, der er i fokus. Man skal lære ”sproget” og hvordan ting fungerer i begge verdener.

– Den klasssiske musik er vores udgangpunkt, og den vil vi aldrig kunne leve uden. Siden vi var børn har vi studeret og fordybet os i vores instrument og de klassiske krav for at beherske det professionelt og virtoust. Det er en livslang rejse. Live Strings har givet os mulighed for ikke bare at møde den rytmiske verden, men alle mulige afkroge af den, og det giver os stor inspiration, nye indgangsvinkler, musikglæde og frihed – det er guld værd for os, både som musikere og mennesker.

I har indspillet med en række kendte, danske populær-kunstnere. Hvilke?

– De sidste to år har vi indspillet som Live Strings for bl.a. Rasmus Seebach, L.O.C., Lukas Graham, Patrick Dorgan (de to sidste i samarbejde med Bierk Kvartetten) Stine Bramsen, Isam B, Reptile Youth, Ankerstjerne, Freja Kirk, Ziya, Lighthouse X, Penny Police, Nicolaj Rasted, Tim Schou, Mames Babegenush, Morten Kier, Jonas Rendbo, Muri og Lossy Thompson.

– Foruden disse har vi spillet og arbejdet sammen med blandt andet Outlandish, L.I.G.A, Turboweekend, Carpark North, Nik & Jay, Michale Bublé, MØ, Quadron, Tina Dickow, Thomas Dybdahl, Thomas Helmig, Suspekt, Burhan G, Søs Fenger, John Cale, Pede B, Sweatshop, og Lydia Aintsworth.

Hvad er den største oplevelse I har haft?

– Den måske allerstørste oplevelse var faktisk inden vi fik vores navn. Vi spillede med Kanye West på Orange Scene på Roskilde. 80.000 mennesker – og Kanye med band – DET var vildt!

– Men vi har haft rigtig mange store oplevelser, og det er svært at nævne kun én. Vi har haft mange magiske koncerter med Rasmus Seebach – fx på Bøgescenen på Skanderborg og til Grøn Koncert. Så er der også alle de koncerter, hvor det hele bare spiller. Dejlige sommeraftener på smukke scener, med fantastiske lys-shows, hvor alt kommer til sin ret. Alle giver alt, hvad de har i sig, og man mærker publikum gennem hele koncerten. Det er den bedste følelse. Vi har også haft flere magiske øjeblikke med Stine Bramsen, f.eks. ved sidste års P3 Guld.

Hvad er vigtigst for jer som ensemble?

– Det skal altid lyde ekstremt godt og være i topklasse. Det er vigtigt for os at være blandt de allerbedste til det vi gør, og vi har lige så høje ambitioner og krav til os selv uanset hvilken musik vi spiller. Derudover er det vigtigt for os at nyde det. Alt lyder bedre når man mærker, at musikeren har hjertet med, giver af sig selv og nyder det. Det kræver hårdt arbejde, men det er det hele værd. Vi får det hele igen i store oplevelser, og det kan ikke måles på nogen måde.

I  Gramex er vi jo altid interesserede i at høre,  om der er flere indspilninger i støbeskeen?

– Vi er i gang med egne indspilningsprojekter for tiden, både klassiske og ikke-klassiske. Vi glæder os til at vise nogle af vores egne ting. Derudover er der faktisk en række meget spændende projekter i vente for os. Vi kan ikke røbe så meget, men det bliver vildt, sjovt og spændende. Så følg med!

Du kan følge Live Strings på:

www.facebook/livestrings
www.livestrings.dk
Instagram: livestrings

Af Mette Illum Skjødt, Gramex