Hvem fik radiodebut i 2017?

Velkommen til sangerinden Drew og de knap 1.000 andre nye danske navne i Gramex sidste år.

I alt 989 nye danske medlemmer meldte sig ind i Gramex i 2017. Det gjorde de, fordi de har udgivet musik eller medvirket på en udgivelse, der er spillet i radioen. Det udløser retten til Gramex-penge og derfor et tilbud om medlemskab af Gramex, så pengene kan blive udbetalt.

De nye medlemmer giver derfor et billede af, hvem det er der når igennem til radioen i Danmark. Og hvem er det så? Vi dykker ned i tallene og nørder lagkager.

2 ud af 3 er kunstnere

Gramex varetager rettigheder ligeligt for to grupper: udøvende kunstnere og pladeselskaber.

Ud af de 989 nye medlemmer er 650 af dem – 66 procent – udøvende kunstnere. Det er ikke kun artister, der har udgivet musik i eget navn, men også alle de musikere og korsangere, der har været med i studiet til at indspille en sang, der er nået igennem til radioen.

Den sidste tredjedel af de nye medlemmer er meldt ind som pladeselskaber. De har alle 339 udgivet musik, der er anmeldt til Gramex på en studieliste, eller på anden måde dokumenteret deres producent-rettigheder til en udgivelse eller et label.

3 ud af 4 kunstnere er mænd

25 procent af årets nye kunstner-medlemmer er kvinder. Det er præcis samme tal som året før.

62 procent af dem har udelukkende registreret vokal som ’instrument’, mens 14 procent af dem ikke har vokal blandt deres instrumenter.

Hos mændene er det lige omvendt: Her har kun 11 procent af dem udelukkende registreret vokal som instrument, mens 54 procent af dem ikke har registreret vokal som ét af deres instrumenter. Og ja, en computer tæller også som ‘instrument’.

Aldersmæssigt fordeler de nye medlemmer sig mellem 9 og 69 år. Mere end halvdelen – 52 procent – er under 30 år. Der er flere nye medlemmer under 20 år end over 50 år. 3 ud af 4 af de nye medlemmer er mellem 20 og 39 år. Langt de fleste af de nye medlemmer – 44 procent – er mellem 20 og 29 år.

Geografisk er over halvdelen, 58 procent, af de nye medlemmer registreret til en adresse i Storkøbenhavn med et postnummer under 3000.

2 ud af 3 “pladeselskaber” er selvudgivere

Af de 339 nye medlemmer, der har udgivet musik med airplay, er 35 procent af dem meldt ind som et pladeselskab med et CVR-nummer.

Hovedparten – 65 procent – er meldt ind som et personligt ejet “pladeselskab”, der altså får udbetaling via deres CPR-nummer. Det er typisk musikere, der selv har udgivet deres musik uden at have et egentligt pladeselskab med CVR-nummer. Man kalder dem også tit for selvudgivere.

Man behøver nemlig ikke have et momsregistreret firma med CVR-nummer for at få betaling fra Gramex for sine producentrettigheder. Udgiver man selv musik og medvirker også på indspilningen, vil man blive tilbudt to medlemskaber af Gramex, to Gramex-numre og modtage to udbetalinger fra Gramex.

I gruppen af selvudgivere er kun 16 procent af årets nye medlemmer registreret til kvinder. Sidste år var tallet 22 procent.

Gramex er gratis

Det er gratis at blive medlem og være medlem af Gramex. Har du selv udgivet eller medvirket på en udgivelse – men er endnu ikke medlem af Gramex?.

Tjek her, hvad du skal gøre:

Som udøvende kunstner | Som pladeselskab

Hvem blev spillet mest i radioen i 2017?