Her er de danske musikere, du hører mest i radioen – uden lige at vide det

Foto: www.jakobmark.com

Hvilke danske musikere er spillet flest minutter i radioen i 2018? Gramex har talt op.

Han er spillet mere i radioen end Thomas Helmig, Hugo Helmig, Lukas Forchhammer og Mads Langer. Alligevel er det nok de færreste radiolyttere, der kender ham.

Danmarks mest spillede musiker i radioen i 2018 hedder Jacob Andersen.

Siger navnet dig ikke noget, er det fordi han ikke selv er artist, men percussionist. Så det er ikke hans navn, der bliver præsenteret i radioen, på pladecoveret eller på Spotify.

Til gengæld kan du høre ham på stribevis af radioklassikere som Kom tilbage nu, Kærligheden kalder, Jeg vil la’ lyset brænde, Giv mig skibene tilbage, I et land uden høje bjerge, You better believe osv. osv.

Jacob Andersen spillede trommer i Danseorkestret og har indspillet med navne som Sneakers, Sebastian, C.V. Jørgensen, Sanne Salomonsen, Lars H.U.G., Dodo & The Dodos og Ray Dee Ohh.

Han har indspillet musik siden han var 16-17 år og har gennem de seneste 40-50 år medvirket på flere danske pop- og rockudgivelser end de fleste.

Tæller man op, hvor meget de tusindvis af sange han medvirker på, er spillet i radioen i 2018 – og dét gør Gramex – svarer det til omtrent 13 uger nonstop (!).

“Og så på et nicheinstrument”

Til den gode nyhed siger Jacob Andersen selv:

– Det er da dejligt at høre! Fantastisk!! Og så på et nicheinstrument!  

Niche eller ej, er de to mest spillede musikere i radioen – Jacob Andersen og Rune Harder Olesen – begge percussionister. Og det er ifølge Jacob Andersen nok en del af forklaringen på, hvorfor netop de to overhaler selv landets største artister.

– Det er fordi vi kan komme ind alle steder og spille alt mulig forskellig musik, som solister jo ikke kan. Og så laver vi noget, der er brug for. Vores opgave er at få musikken til at lyde bedre – uanset om det er pop, rock eller dansktop. Og nå ja, så har vi gjort det i efterhånden 40-50 år.

Jacob Andersen

Som han selv siger, ’fløjter han ikke længere rundt i studierne’ hver eneste dag som han gjorde i 80’erne og 90’erne, hvor branchen var en anden – og budgetterne.

– Men når folk ringer, så kommer jeg. Jeg kan stadig virkelig godt lide at være i studiet, fortæller Jacob Andersen.

I øjeblikket arbejder han blandt andet på en plade med Jacob Gurevitsch og på sin egen plade under navnet Bongo Enterprises. Og så er Danmarks mest spillede musiker fast mand i The Antonelli Orchestra, der er husorkester i Vild med dans og Toppen af Poppen.

Mest spillede danske musikere i 2018:

1 Jacob Andersen
2 Rune Harder Olesen
3 Thomas Helmig
4 Morten Ristorp
5 Emil Falk
6 Lukas Forchhammer
7 Mads Langer
8 Hugo Helmig
9 Jan Otto Sivertsen
10 Morten Pilegaard

Top 10-listen er trukket på grundlag af danske udgivelser afspillet i 2018 i DR, TV2, kommerciel radio og instore radio. Kilde: Gramex juni 2019

Hvem er de andre på listen?

Thomas Helmig (3), Lukas Forchhammer (6), Mads Langer (7) og Hugo Helmig (8) kender du. Men de fleste af de mest spillede navne er ikke selv artister. De er musikere, der ligesom Jacob Andersen er aktive ude i de danske studier, men ikke selv står forrest på scenen.

Rune Harder Olesen (2) er også percussionist og har på samme måde som Jacob Andersen været aktiv i branchen i mere end 40 år og også ligget nummer 1 på listen flere gange.

Morten Ristorp (4) spiller keys på Lukas Grahams og Patrick Dorgans kæmpe radiohits, og så er han den ene halvdel af R&B- og soul-duoen Future Animals.

Emil Falk (5) er eneste nye navn på listen. Han er guitarist, producer og sangskriver og arbejder tæt sammen med Hugo Helmig, men også med navne som Thomas Helmig og Alphabeat.

Jan Otto Sivertsen (9) er trommeslager og har spillet i orkestre som Tøsedrengene, Ray Dee Ohh og Danser med Drenge.

Morten Pilegaard (10) spiller ligesom Morten Ristorp på mange af Lukas Grahams og Patrick Dorgans radiohits.

Læs mere

Her er de største danske radiohits i 2018

Her er de 10 mest populære musiknavne i radioen i 2018

Årets største Gramex-udbetaling i dag