– Det startede med jer. Og jeres liste, forklarer Maria Apetri, som du nok bedre kender under kunstner-navnet Fallulah.
Listen trækker Gramex hvert år på baggrund af hvem der er spillet flest minutter i radioen året før. For andet år i træk var der ikke én eneste kvinde med på nogle af listerne i juni måned.
– Jeg blev simpelthen så træt. Og så tænkte jeg: Hvad kan jeg selv gøre? Jeg laver en playliste. For jeg ved jo, der er sindssygt mange dygtige kvinder derude, fortæller Fallulah.
Hej Søster kaldte hun sin playliste på Spotify. Ligesom Trilles sang og plade fra 1975, som for mange af os børn af 70’erne er lyden af barndom, bare bryster og kvindekamp. Et rent tilfælde, for Fallulah er ikke selv vokset op med Trille på pladespilleren.
Men hun er mere end glad for at føre stafetten videre. Ud over playlisten med kvindelige artister og bands med kvinder i front er Hej Søster derfor en positiv bevægelse for søsterfællesskabet. Og en webshop med merchandise, der efterhånden har givet Fallulah et ekstra arbejde ved siden af musikken.
– Den del er stukket helt af, hvilket jo er så fedt. Jeg har nu fået en assistent til at hjælpe med at stå for alt det praktiske, for det åd min tid op at stå og pakke t-shirts og sende dem afsted hver dag. Jeg skal jo også lige kunne passe min musik, griner Fallulah.
Bare se på listen!
Fallulah mener ikke, at radioerne skal spille kvinder ‘bare fordi de er kvinder’:
– Men jeg ville ønske, de var mere åbne og nysgerrige over for de mange dygtige kvinder, der er derude. For de er der. Bare se på listen! Der er sindssygt meget talent. Måske handler det også om at turde tage en chance indimellem og spille noget andet end det, man plejer?, siger hun.
Playlisten kan bruges af alle til at opdage ny musik, men er især tænkt som inspiration til radioer, festivaler, spillesteder, labels og lignende.
Der er i øjeblikket 123 artister og bands at vælge imellem på playlisten, hvor alle er aktivt udøvende. 7 timer og 40 minutters musik i alt i alle genrer, så der er noget for enhver smag og musikprofil.
Ud over de penge det indløser fra Gramex, hvor vigtigt er det så at blive spillet i radioen i dag?
– Det er rigtig vigtigt. Festivaler kigger sindssygt meget på radio-plays. Så hvis du ikke har noget at vise frem der, kan du ikke blive booket. Det gør, at du ikke kan leve af at lave musik. Så det hele hænger sammen. Og i det økosystem er airplay vigtigt også i dag, siger Fallulah.
Fællesskab og forbilleder
Hej Søster har i dag knap 2.500 følgere på Spotify og små 3.000 følgere på Instagram – blandt andet en del kolleger i musikbranchen.
Det glæder i den grad Fallulah, der også selv har opdaget musik og artister, hun ikke anede fandtes:
– Som kvindelig artist er der ikke tradition for at interagere med hinanden og række ud og bakke hinanden op. Vi er så vant til at der er kamp om pladserne, fordi vi får at vide, der kun er et begrænset antal pladser til kvinder på plakaten eller på pladeselskabet, siger hun og fortsætter:
– Derfor er jeg også selv så utroligt taknemmelig for at jeg nu gennem Hej Søster får kontakt til en hel masse kolleger, jeg ikke kendte i forvejen.
Og så er rollemodeller helt afgørende for næste generation, understreger hun:
– Det er sindssygt vigtigt, at man som ung har nogen forbilleder at se op til og spejle sig i. Uden Spice Girls, Destiny’s Child, Kate Bush, Fiona Apple, Nelly Furtado, Gwen Stefani og andre stærke kvindelige forbilleder er jeg ikke sikker på, jeg selv havde lavet musik i dag, fortæller Fallulah.
Pt. er der 123 styks forbilleder på playlisten. Men Hej Søster er ikke en lukket klub. Så kender du nogen, du synes skal med på playlisten, kan du prøve at sende et tip til Fallulah.
Følg playlisten Hej Søster på Spotify | Følg Hej Søster på Instagram