Dansk guitar-riff samplet af Roskilde-aktuel amerikansk hiphop-stjerne

Finn og Fender anno 1976 fra en ACHE-koncert i Saltlageret, København. Foto: Bjarne Eskildsen

Travis Scott har samplet et gammelt riff med Finn Olafsson fra det danske 70’er-progrockband ACHE. Hvordan skete det lige?

Han står øverst på plakaten til årets Roskilde Festival. Han har optrådt til Super Bowls seermagnet af et halftime show tidligere i år og ligget øverst på Billboard-hitlisten.

Og så har den amerikanske rapper og producer Travis Scott samplet et riff med Finn Olafsson fra det danske prog-rockband ACHEs single Expectation fra 1976.

Samplingen er brugt i det første nummer af Travis Scotts debutalbum Rodeo fra 2015.

Men hvordan dælen har en amerikansk artist som Travis Scott opsporet et riff fra et for længst opløst dansk 70’er-band? Vi spurgte Finn Olafsson.

– Det har jeg ingen ide om. Vi blev bare kontaktet af Sony Music, som i dag har rettighederne til ACHEs album Pictures from Cyclus 7 fra 1976. Sony havde fået en henvendelse fra Epic Records i USA, som bad om lov til, at Travis Scott måtte bruge en sampling fra ACHE-singlen Expectation. Og det måtte han jo godt, svarede vi.  

– Samplingen er fra et stykke inde i sangen i et break, hvor jeg spiller et rytmisk riff på bare én tone. Og det er så denne ene tone med min ret karakteristiske Rickenbacker/Marshall Supa Fuzz elguitar-lyd fra dengang, som Travis Scott har samplet og brugt som backing, ’throughout the track’, som pladeselskabet omtaler det, fortæller Finn Olafsson, der i dag ved siden af musikken driver musikforlaget Olafssongs.

Tjek samplingen på Who Sampled

Nu med betaling

Ud over et fair split til ACHE betyder samplingen, at Gramex kan indhente betaling til Finn Olafsson og ACHEs øvrige medlemmer, når Travis Scotts nummer Pornography bliver afspillet.

Noget, der kom bag på Finn Olafsson, fordi tracket jo er amerikansk og derfor normalt ”ubeskyttet”. Det er nemlig ikke alle lande, der beskytter udøvende kunstneres rettigheder til offentlig brug af deres udgivelser. Medvirker man på en amerikansk udgivelse, er den ikke beskyttet af lovgivning og derfor er der ingen Gramex-penge i det.

Medmindre at dele af tracket – som fx et guitarriff – er indspillet i et land – som Danmark – der beskytter disse rettigheder.

Hvad er beskyttet musik

Giv lyd!

Bliver du selv samplet i et ellers ubeskyttet track? Som vel at mærke bliver afspillet, så der er penge at hente? Så giv Gramex besked. Ellers ved vi ikke, at tracket er beskyttet.

Skriv eller ring til os – og husk dokumentation. Så gør vi, hvad vi kan, for at hente pengene hjem til dig.

Kontakt os

Læs mere i serien

På Billboards top 5
Guitarist for Bob Dylan 
I band med Jeff Buckley
I studiet med Nick Cave 
Med Lukas Graham i studiet