100 år i jazzens tegn

Foto: Lasse Seger

Gramex ønsker den legendariske danske jazzviolinist og showman Svend Asmussen stort tillykke med de 100 år den 28. februar.

Født under første verdenskrig og fængslet under den anden har han igennem det meste af det 20. århundrede beriget dansk musikliv og showbiz med sit eminente talent og sin særlige sans for swing.

Gramex har han været medlem af, lige siden organisationen Gramex blev født i 1963.

På det tidspunkt havde Svend Asmussen fuld swing på sin karriere og nød stor international anerkendelse som jazzviolinist, selv om han som barn blev skolet som klassisk violinist.

Sin første plade indspillede han som kun 18-årig i 1934 og den første jazzplade i eget navn udgav han året efter. Siden har han medvirket på op mod 800 plader i alt, skriver JazzDanmark i deres Hall of Fame-portræt af jazzlegenden.

Svend Asmussen er dermed en af de få kunstnere i dag, der har oplevet at udgive sin musik på alle tænkelige formater gennem tiden: 78’ere, vinyler, kassettebånd, cd’er, dvd’er og lydfiler til både download og streaming.

Han er samtidig én af dem, der får direkte gavn af, at beskyttelsestiden på indspillet musik er blevet forlænget fra 50 til 70 år.

Hos Gramex, der først og fremmest har registreret de udgivelser, der er afspillet i radio/tv, har vi gennem årene registreret Svend Asmussen på hen ved 1.000 numre.

Han har spillet med verdensstjerner som Herbie Hancock, Duke Ellington, Toots Thielemans, Stéphane Grappelli, Josephine Baker, Django Reinhardt og mange mange flere.

Men især den danske jazzscene har han præget og inspireret; senest i 1990’erne som del af kvartetten med Jakob Fischer, Jesper Lundgaard og Aage Tangaard. For sit generøse bidrag til dansk musikliv og et langt liv i jazzens tegn har ærespriserne regnet ned over Svend Asmussen.

Jazzlegenden har desuden været så rar at give musikken videre til blandt andet sønnen Claus Asmussen, som vi kender fra Shu-bi-dua.

For at fejre Svend Asmussens 100 år udgiver et andet af Gramex’ gode gamle medlemmer, pladeselskabet Storyville, i dag bokssættet Svend Asmussen 100 Years – The Incomparable Fiddler.

Du kan få en forsmag nedenfor med en optagelse fra Jazzhus Montmartre i 1986:

It Don’t Mean a Thing if it Ain’t Got That Swing.

So true. Tak for musikken, Svend Asmussen. Og tillykke med fødselsdagen!

Storyville Records: Svend Asmussen 100 Years

JazzDanmarks: Svend Asmussen – Hall of Fame-portræt