YouTube Music nu i Danmark

Danskerne har fået en ny musikstreaming-tjeneste: YouTube Music. Men det får ingen betydning for din Gramex-udbetaling.

Google har nu lanceret musik-streamingtjenesten YouTube Music i Danmark og 20 andre lande.

Ligesom på for eksempel Spotify kan man vælge mellem en gratis version med annoncer eller en betalingsversion til 99 kroner om måneden, hvor man så blandt andet slipper for annoncerne.

Lægger man 20 kroner ekstra om måneden, kan man slippe for annoncer også på det ”almindelige” YouTube. Og så får man ved begge “Premium”-betalingsmodeller mulighed for at lytte til musikken, selvom man klikker sig væk fra YouTube.

Med den nye abonnementbaserede streamingtjeneste melder YouTube sig ind i kampen om danskernes streaming-kroner, der i forvejen tæller tjenester som Spotify, YouSee Musik, Telmore Musik, Apple Music, Tidal, Deezer osv.

Rasmus Rex, der forsker i blandt andet digitaliseringens betydning for musikbranchen, vurderer dog i en artikel i Politiken, at Google måske nok er kommet for sent ind i streamingkampen i hvert fald i Skandinavien:

»Der er allerede etableret en ret klar dynamik. Den dynamik hedder Spotify og resten. Specielt i Skandinavien er Spotify for mange blevet synonym med musikstreaming. Og når man har nået det niveau, er det svært at udfordre«, siger Rasmus Rex til Politiken.

Politiken: Nu vil YouTube også æde Spotify

Får jeg så Gramex-penge for YouTube Music fra nu af?

Nej. Ligesom de andre musikstreamingtjenester falder YouTube Music ikke ind under Gramex’ mandat for offentlig fremførelse af indspillet musik, da der er tale om såkaldt on demand-brug af musikken.

Det er altså ikke fordi vi ikke vil lave aftaler med streamingtjenesterne. Men Gramex har ingen hjemmel i loven til at indhente eller udbetale vederlag for den musik, der afspilles dér. Heller ikke afspillede musikvideoer på det almindelige reklamefinansiererede YouTube udløser penge fra Gramex.

Hos Koda er det anderledes, fordi Koda forvalter nogle andre rettigheder til musikken på grundlag af nogle andre paragraffer i ophavsretsloven.

Koda om Googles nye musiktjeneste: YouTube Music

Hvad er forskellen på Koda og Gramex?
Dét får du penge for fra Gramex