Vinyler ind på hitlisten

Vinylen er tilbage – nu også på hitlisten.

Formaternes darling har fået sin helt egen officielle top 20 i Danmark.

I Storbritannien lancerede man i april den første britiske vinyl chart top 40. Nu er turen kommet til os.

Bag det danske initiativ står de uafhængige pladeselskaber DUP, som præsenterer hitlisten i samarbejde med musikselskabernes brancheorganisation Ifpi.

Hitlisten lanceres for at imødekomme det stadig stigende vinylsalg i Danmark, som er mere end 18 gange så stort i dag end ved årtusindeskiftet og særligt er vokset de seneste fem år.

Selv om det stadig er et nicheprodukt i det samlede marked, er vinylsalget vigtigt for især de mange mindre uafhængige pladeselskaber. Derfor er formand for DUP, Kristoffer Rom, særdeles glad for det nye initiativ:

– Vinylen lever i bedste velgående, og den er samtidig omgivet af entusiasme fra både kunstnere, producenter, fans og alle de forhandlere, som langer plader over disken. Derfor er det også helt på sin plads, at vinylsalget får en selvstændig hitliste, udtaler han i pressemeddelelsen.

Hitlisten viser, at det, vi køber på plade, er noget ganske andet end det, vi ellers køber, downloader og streamer i Danmark.

Hverken Rasmus Seebach, Justin Bieber eller Krebs/Falch i toppen af den almindelige album-hitliste kan man finde blandt vinylernes top 20.

I toppen af den første vinylliste finder man udelukkende rød/hvide artister: The Minds of 99, Raske Penge og Johnny Madsen. Hele syv af de 10 øverste album på ugens liste er danske.

Ellers er den nye top 20 en skøn blanding af genrer og noget gammelt, noget nyt, noget lånt og noget blåt. På listen finder man blandt andet klassikere som Miles Davis’ Kind of Blue, Buena Vista Social Club og Dizzy Mizz Lizzys debutalbum.

Adm. direktør i Gramex, John R. Kristensen, hilser vinylen velkommen tilbage på hitlisterne:

– Flere og flere danskere vil gerne betale det ekstra, det koster, at få et kvalitetsprodukt. I det her tilfælde en vinylplade med ordentlig lyd og et fedt cover, vi kan røre ved og sætte i reolen. Samtidig streamer mange af os musik ved siden af, sætter en cd på i sommerhuset og hører radio i bilen. Som forbrugere ændrer vi mønstre, og formaterne skifter. Vinylen har i den grad formået at genopfinde sig selv og på den måde give ny værdi tilbage til både musikken og musikelskerne, siger han.

Danmarks første vinylhitliste offentliggøres fremover hver onsdag kl. 00.01 på www.hitlisten.nu.

Se vinylens top 20 på Hitlisten.nuSe album top 40 på Hitlisten.nu 

IFPI: Ny hitliste for vinylsalg