Tak for musikken, Svend Asmussen (1916-2017)

Foto: Lasse Seger

Den verdensberømte danske jazzviolinist og showman Svend Asmussen er død. Han blev 100 år.

– En legende i dansk musik er død. Farvel og tak for musikken til et af Gramex’ allerførste og allerstørste medlemmer, siger adm. direktør John Kristensen på vegne af hele Gramex.

Igennem det meste af det 20. århundrede har Svend Asmussen beriget dansk musikliv og showbiz med sit eminente talent og sin særlige sans for swing.

Sin første plade indspillede han tilbage i 1934 som kun 18-årig. Den første jazzplade i eget navn udgav han året efter. Siden har han medvirket på op mod 800 plader i alt, skriver JazzDanmark i deres Hall of Fame-portræt af jazzlegenden.

Hos Gramex, der først og fremmest har registreret de udgivelser, der er afspillet i radio/tv, har vi gennem årene registreret Svend Asmussen på hen ved 1.000 numre. Han er udgivet på alle tænkelige formater: 78’ere, vinyler, kassettebånd, cd’er, dvd’er og lydfiler til både download og streaming.

Gramex har haft glæde af ham som medlem lige siden organisationen blev stiftet i 1963. På det tidspunkt havde Svend Asmussen fuld swing på sin karriere og nød stor international anerkendelse som jazzviolinist, selv om han som barn blev skolet som klassisk violinist.

Han har spillet med verdensstjerner som Josephine Baker, Herbie Hancock, Duke Ellington, Toots Thielemans, Stéphane Grappelli, Django Reinhardt og mange mange flere. Især den danske jazzscene har han præget og inspireret; senest i 1990’erne som del af kvartetten med Jakob Fischer, Jesper Lundgaard og Aage Tangaard.

For sit generøse bidrag til dansk musikliv og et 100 år langt liv i jazzens tegn har ærespriserne regnet ned over Svend Asmussen.

Jazzlegenden har desuden været så venlig at give musikken videre til blandt andet sønnen Claus Asmussen, som vi kender fra Shu-bi-dua. Tak for det.

Tak for alt, Svend Asmussen (1916-2017).