Musikere vil ud på bånd

Kender du Youtube-videoen Kids react to walkmans?

Den viser, hvordan børn reagerer på at få en walkman og et kassettebånd stukket i hånden. De er ret opfindsomme og prøver sig frem, men aner overhovedet ikke, hvad de skal bruge den til.

For de fleste børn i dag er kassettebåndet lidt af et mysterium. For alle os andre er det forbundet med søde minder om vores første ghettoblaster, hjemmelavede mix-tapes, spole-tricket med blyanten og båndsalat.

Men kassettebåndet er ikke ren nostalgi. Det lever sit helt eget liv i musikverdenen. Og har ligesom vinylen fået sin helt egen festdag.

Den 17. oktober er der for tredje år i streg International Cassette Store Day. En dag, der fejrer kassettebåndet som format og kultur i blandt andet USA, England og Tyskland.

Der er så vidt vi ved ingen danske butikker med ombord officielt – endnu. Men den danske bånd-scene lever og sender hele tiden ny dansk musik ud på det 50 år gamle format.

Blandt dem finder vi det danske cosmic punk-band Plat∞n, der netop har udgivet deres anden EP Good for You – udelukkende på bånd.

HVORFOR KASSETTEBÅND?

Det spurgte vi John Grave og Jebediah Black i Plat∞n om.

– Fordi vi oprigtigt synes, at det er et fedt format. Det giver helt sikkert også noget til lyden.

Hvad er det båndet kan i forhold til andre formater?

– Det ser cool ud i forhold til en mp3-fil. Og så giver kassettebåndscompression en helt speciel vibe.

Hvad er den typiske reaktion på, at I udgiver på bånd?

– Folk synes, det er sjovt og fedt, og nogen bliver nok også ramt af nostalgi. Modsat er der også nogen, der synes, det er irriterende, at de ikke kan lytte til EP’en derhjemme, da den kun er ude på kassettebånd.  Til gengæld prøver vi altid at lave nogle fede musikvideoer, så folk kan høre vores musik, selvom de ikke har en båndoptager.

Har I selv hørt bånd som børn, eller er det noget, I har taget op senere?

– Vi har begge to haft kassettebånd tæt inde på livet i vores barndom. Der er både lyttet til lydbånd med Dyrene i Hakkebakkeskoven, lavet mixtapes og ’radioshows’ og hørt alt fra Kim Larsen til Nirvana.  Og det bringer jo også nogle herlige minder frem om båndsalat og den efterfølgende træning i finmotorik, når den skulle udredes. Men på et tidspunkt afløste cd’en båndets plads på børneværelset.  I dag foretrækker vi begge to de analoge medier som bånd og vinyler, når vi skal udgive og nyde andres musik.

Tror I kassettebåndet er på vej op af undergrunden i Danmark?   

– Det er nok stadig en ret lille niche, der på nuværende tidspunkt interesserer sig for kassettebånd i Danmark. Men vi kan helt klart mærke, at siden vi udgav vores første EP Cosmic på kassettebånd i 2013, er interessen for mediet vokset i Danmark. Det kan også have noget at gøre med at flere og flere danske og måske særligt internationale kunstnere er begyndt at udgive på bånd.

Nu har båndet også fået sin egen festdag. Skal I ”fejre” den 17. oktober?

– Vi kender godt til Cassette Store Day, men vi har ikke nogen sær-udgivelse eller noget i den stil klar, som mange bands for eksempel gør til Record Store Day. Det er meget få (hvis nogen) shops i Danmark, der udelukkende handler med bånd. Men det betyder jo ikke, at der ikke er nogen et sted derude, der fejrer det, fortæller John Grave og Jebediah Black til Gramex.

Men måske betyder kassettebåndets revival, at vi snart stopper med at spørge ”hvorfor kassettebånd?”

Det hævder i hvert fald amerikanske Burger Records:

– The snowball that is Cassette Store Day rolls into 2015 bigger, better and badder than ever before!!! When we’re done spreading the good word of our fave format no one will ever ask “why cassettes?” again!!!  (citat fra www.cassettestoreday.com)

Det er Burger Records’ datterselskab Wiener Records, der udelukkende udgiver bånd, der har produceret Plat∞ns nyeste EP. Båndet kan også købes i uafhængige ”plade”-butikker.

Platoon på Facebook
Cassette Store Day 2015
Dead Walkman Walking