Kira Skov: Min første plade

Det var en tilfældig plade i en kasse i Fona med et dragende cover og et mystisk navn. Men den kom til at definere hendes vej ind i musikken.

Gramex tager med Kira Skov tilbage til Rødovre Centrum i 1980’erne og plade nr. 1. En plade med ‘dronningen over dem alle’, som hun stadig vender tilbage til den dag i dag.

Hvad var det for en plade?

– Den første plade jeg selv investerede i var en opsamling med Billie Holiday. Den hed vist bare Lady Day. Jeg var 13 år gammel, da jeg købte den, fortæller Kira Skov.

Hvilket format – lp, cd, kassettebånd?

– Det var en vinylplade. Jeg fandt den i kasse med gamle plader i en Fona-butik i Rødovre Centrum.

Hvorfor lige den?

– Der var noget med coveret. Den smukke sorte kvinde med den hvide blomst i håret og navnet klingede mytisk smukt. Jeg vidste slet ikke, hvad det var for noget musik jeg tog med hjem.

Hvad tænker du om pladen i dag?

– Det er tidløs musik. Den var med til at definere min vej ind i musikken. Hendes stemme, sangene, instrumenteringen.

– Billie tilfører fra første møde lydsiden til et af de mange parallelle spor, som de forskellige kunstnere, jeg drages til, kommer til repræsentere. Aldrig før har jeg hørt en stemme så smuk og et univers så forførende som Billies. Draperet i 40’ernes glamour med de smagfuldt romantiske arrangerementer og i mødet med de ofte sørgmodige fortællinger og følelserne i Billies stemme viser hun mig, at man selv kan bestemme, hvordan man iscenesætter sit liv. Det handler alt sammen om perspektiv, og med det rigtige soundtrack ser selv Rødovre, hvor jeg voksede op, anderledes ud.

Hvornår har du sidst lyttet til den?

– Jeg lytter stadig til Billie ofte. Jeg kan lytte til hende i alle situationer. Når jeg er glad og trist. Hun favner det hele.

Vil du anbefale den til andre?

– Alle, der interesserer sig for musik, bør lytte til Billie Holiday. Som fortolker er hun dronningen over dem alle, fortæller Kira Skov.

* * *

Kira Skov har netop sendt pladen The Echo of You på gaden. En kærlighedserklæring af et album skrevet til sin mand og musikalske samarbejdspartner Nicolai Munch-Hansen, som hun pludselig mistede for et år siden. Sangene tager udgangspunkt i Kiras personlige tab, men favner et universelt tema, som berører alle med et hjerte.

Pladen er indspillet i samarbejde med John Parish og udgivet på Stunt Records på både vinyl og cd.

Du kan opleve Kira Skov live i april og maj.

Se hvor og hvornår på Facebook