‘Hver dag er sgu Record Store Day’

I morgen fejrer pladebutikker i hele verden vinylen. Også i Danmark har den amerikansk fødte mærkedag bidt sig fast. Men hos Gramex-medlem Claus Funch er hver dag Record Store Day.

Særudgivelser og live-musik, happenings og happy days. I morgen er det tiende år i streg, at uafhængige pladebutikker i hele verden fejrer Record Store Day.

En dag, der som de fleste af vores nyere traditioner, kommer fra USA. Ideen er født i det amerikanske independent musikmiljø, men fænomenet har år for år vokset sig langt op over undergrunden – også i Danmark.

Én af de rekordmange danske pladebutikker, der fejrer dagen i morgen, er Vinyl – The Hangout på Vesterbro Torv i København. Det er butikkens første Record Store Day, for den er kun knap en måned gammel.

Pladepusher Claus Funch bag disken er selv musiker og har været medlem af Gramex i mere end 10 år.

Han har taget en masse særudgivelser hjem, som han sætter til salg i butikken i morgen. Men holder fast i, at konceptet ikke skal tage overhånd.

– Jeg har købt et ekstra anker øl og hyret et fedt band. Så er der fri øl og kaffe. Men jeg synes ikke der skal gå Black Friday i den. I min bog er ‘every day record store day’, siger han til Gramex.

Pladebutik i luftskibet

Ved siden af musikken har Claus Funch arbejdet i pladebutikker det meste af sit liv. Indtil de én efter én gik nedenom og hjem.

I dag køber danskerne igen vinyler. IFPI gætter på, at 2017 bliver året, hvor vinylen efter lang tid igen bliver det største fysiske format på det danske marked.

For Claus Funch har vinylens comeback åbnet døren til en gammel drøm.

– Det har altid handlet om plader på en eller anden måde for mig. Når jeg legede med Star Wars som knægt, så indrettede jeg pladebutik i Tusindårsfalken. Så gik alle Star Wars-figurerne rundt og købte små mini-plader i rumskibet, griner Claus Funch.

Hans butik i dag er ikke indrettet i et rumskib. Men tæt på. Led Zeppelins legendariske luftskib svæver over os i loftet. Det er rockbaren og spillestedet Zeppelin, drevet af pladeselskabet Target, som Claus Funch har lejet sig ind hos.

Sælger du også øl?

I dagtimerne holder Claus Funch baren åben, så man kan få en kop kaffe, en øl eller ti, mens man bladrer i plader. Når butikken lukker om aftenen, lægger han låg på kasserne med vinyler. Så fungerer de som borde for Zeppelins gæster til langt ud på natten.

– Det er en pladebutik i en bar. Så nogle kommer ind og siger ’Nå, sælger du også øl?’ Andre kommer ind og siger ’Nå, sælger du også plader?’ Men der er plads til alle. Det er det vigtigste. Come as you are.

Claus Funch sælger lige dele klassikere som nye udgivelser. Selvom han er flyttet ind i en rockbar, er udvalget bredt. Men der skal være en eller anden form for talent bag, understreger han.

– Jeg har kun én eneste virkelig dårlig plade til salg i butikken, siger han.

Hvad det er for en, må du selv spørge ham om.

Kig forbi din lokale pladepusher i morgen. Eller ja, hvilken som helst anden dag på året.

Tjek Record Store Day hos Vinyl – The Hangout
Tjek Record Store Day Danmark

Vinyl-salg større end omsætningen fra YouTube