Her er vinderen af årets radioprogram

Årets radiopriser er uddelt. Og prisen for årets radioprogram går denne gang til …

… Portrætalbum på Radio4!

Et ‘musikalsk portrætprogram’, hvor radiovært og musikformidler Anders Bøtter hver uge har en ny gæst i studiet til en to timer lang snak med udgangspunkt i et album, der betyder noget helt særligt for vedkommende.

Men også et program, der betyder noget helt særligt for radioværten selv.

– Det er det radioprogram, der er mest mit eget. Det er groet i min hjerne og mit hjerte. Og så har jeg fået en masse god hjælp af andre dygtige mennesker. Men det er meget mit program. Derfor blev jeg også ekstra glad for at få den her pris, fortæller Anders Bøtter, som du måske kender fra hans tid på P6 Beat eller fra metalpodcasten Sort Søndag.

“Formatet er simpelt. Resultatet en fornøjelse”

Prix Audio afholdes hvert år, hvor årets bedste danske radio, podcast og lyd hyldes.

I år løb Portrætalbum med den største af priserne foran mere end 400 indstillede bidrag fra alle dele af den danske radio-, podcast- og lydbranche.

Om vinderen af årets radioprogram sagde juryen ved Prix Audio:

“I denne kategori er det live – eller live on tape, der former kriterierne. Her er tale om godt håndværk. Inspirerende, originalt. Værten er sindssyg dygtig, passioneret og viser med indsatsen i årets radioprogram, at han rummer flere lag. Formatet er simpelt. Resultatet en fornøjelse.”

Det umulige valg

Hvilket album ville Anders Bøtter selv vælge, hvis det var ham, der sad i gæstestolen?

Et svært spørgsmål at stille en radiovært, der lever af at formidle musik. Også så svært, at han ender med at få lov at vælge to:

– Queens Live at Wembley Stadium. Det var den første cd, jeg selv købte. Et halvt år før jeg overhovedet fik en cd-afspiller. Det var første gang jeg tog mit eget valg ind i musikken og ikke bare hørte Iron Maiden som min fætter. Det her var mit eget. Som har formet mig lige siden. At en livekoncert kan være så stor og rumme sådan et fællesskab. Og som sikkert også har sat nogle urealistisk høje forventninger til, hvad en frontmand skal kunne.

– Og Suedes Sci-Fi Lullabies, som er en opsamling af B-sider. Og min første gåen på opdagelse i et band, jeg elskede. Et kig ind i maskinrummet, hvor man virkelig kunne nørde, hvorfor den her sang ikke kom med på pladen, og hvordan det lød, da den nye guitarist erstattede Bernard Butler osv. Nærmest som et skattekort, fortæller Anders Bøtter.

Som var stor Suede-fan og i starten var lidt ærgerlig, da den her opsamling udkom i 1997. For han havde allerede alle B-siderne i forvejen i hvad han selv kalder Danmarks dengang største Suede-samling.

– Nu kunne jeg have hele min fine samling på de her 2 cd’er med i tasken og høre på min discman. Så det var også et kig ind i en verden, hvor musik er tilgængelig hele tiden, fortæller han.

Nye lyttere kan starte her

Portrætalbum blev sendt første gang i januar 2022, så der er mange programmer at vælge mellem. Så hvor skal man starte, hvis man er ny lytter?

– Det kommer jo an på, hvem man selv er som musikelsker. Men programmet med Chief 1 om Beach Boys’ Pet Sounds er jeg selv meget glad for. Og det med Johan Olsen. Som ikke var et sekund i tvivl om, hvilket album han skulle vælge: Pink Floyds The Wall, fortæller Anders Bøtter.

Men ikke alle mennesker lytter til plader fra en ende af.

– Er man ikke selv en albumperson, kan man fx starte med det program med Thomas Skov, der har lavet en playliste i stedet med sange fra sin gymnasietid i 90’ernes Herning. Der er lidt for enhver smag, lover radioværten.

Albumperson eller ej, kan du lytte til årets radioprogram på Radio4 hver fredag kl. 17-19 eller som podcast her:

Portrætalbum på Radio4

Læs mere