Fugle, fodbold, fransk politik. Tegning, Twin Peaks og trommer.
Hos PLURALISTERNE kan du finde lister over ’eksperter’ inden for alle de her felter – og et hav andre. Fælles for navnene på listerne er, at de adskiller sig fra den eksisterende norm inden for det pågældende felt.
PLURALISTERNE er et politisk uafhængigt repræsentationsprojekt, som arbejder for at synliggøre og fremme diversitet og mangfoldighed i primært kulturlivet og mediebilledet. Som dansk pendant til til det svenske Rättviseförmedlingen har de med støtte fra Tuborgfondet og Foreningen Roskilde Festival produceret lister i Danmark i præcis et år.
Inden for musikken kan du allerede finde lister over guitarister, bassister, trommeslagere og percussionister, rappere, DJ’s, jazzmusikere og -orkestre og musikvideoinstruktører.
Der er også hjælp at hente for dem, der har svært ved at finde kvinder til festivalplakaten. Listen over danske artister og bands har over 100 navne på. Behøver de ikke være danske, er listen mere end dobbelt så lang.
Dét kan listerne
Hvad kan vi i musikbranchen så bruge listerne til? Det forklarer projektleder og talsperson Astrid Dynesen, der sammen med Mette Mut Andreasen står bag den danske udgave af projektet:
– Det er helt oplagt, at fx bookere bruger vores lister til at finde inspiration til fremtidige lineups. I vores database har vi lister liggende med et hav af vildt spændende både danske og udenlandske artister og bands – det er bare at gå på opdagelse!
– Derudover oplever vi tit, at bands, som mangler en kompetence – fx en specifik instrumentalist, bruger vores lister. Sidst men ikke mindst er listerne en synliggørelse af et kæmpe netværk, som underrepræsenterede musikere kan finde et vigtigt fællesskab i og som aspirerende unge musikere kan finde rollemodeller i, forklarer Astrid Dynesen.
Til foråret starter PLURALISTERNE en særlig musik-indsats op, hvor de producerer lister målrettet forskellige områder af musiklivet som fx scenebyggere, lydteknikere, vinylnørder og tonemestre.
– De lister skal aktører i musikbranchen selvfølgelig bruge og dele med hinanden, så vi kan få en mere retvisende repræsentation også bag scenerne, fortæller Astrid Dynesen.
Tip dig selv!
Målet for PLURALISTERNE er altid at bryde med den eksisterende norm. Hvis det er kvinder, der er overrepræsenteret – som inden for fx pædagogik og sygepleje – efterlyser de kandidater, der bryder den norm. Hvis den dominerende norm er mænd – som det er tilfældet inden for musikbranchen – efterlyser de kandidater, der bryder med dén norm.
– Ingen af vores lister forholder sig udelukkende til køn. Køn er kun ét af de parametre, som vi arbejder med. Vi kigger også på etnicitet, handicap/funktionsvariation, alder osv. Når vi laver en efterlysning, identificerer vi den dominerende norm på et område ud fra et eller flere af disse parametre og efterlyser så alt andet. På den måde åbner vi op for, at normer kan brydes på mange måder, fortæller Mette Mut Andreasen.
PLURALISTERNEs lister er gratis og frit tilgængelige for alle i deres database på hjemmesiden. De opdaterer listerne løbende, så det er aldrig for sent at give dem et tip – eller få dit eget navn med på listen. Og det opfordrer Mette Mut Andreasen til at man gør:
– Man kan altid tippe både sig selv og hinanden – enten når man ser vores efterlysninger på de sociale medier eller hvis man senere opdager, at ens navn mangler på en liste, der allerede ligger i databasen. Vi opfordrer til, at man tager ejerskab over sit eget talent, tør tro på det og kaster sig selv i puljen – hvad er det værste, der kan ske?
Den opfordring er hermed givet videre. Derfor: Tjek, om du eller din kollega skal med på en af de her lister: