Verdens bedste plader i Lydens Hus

Ét album. Fra start til slut. Gennemlyttet, forgudet og fortolket af Ralf Christensen og Kristian Leth.

Radioprogrammet Album genopstod i 2015 – denne gang fra The Lakes radiostudie i Lydens Hus.

Ralf Christensen er ved siden af jobbet som radiovært musikredaktør på Information, mens Kristian Leth er forfatter og musiker og blandt andet synger i bandet The William Blakes.

I DR-programmet Album lyttede de to garvede musikformidlere sig igennem stribevis af hvad de selv kalder for ‘verdens bedste plader’: David Bowies Heroes, Michael Jacksons Thriller, Joni Mitchells Blue, The Beatles’ Abbey Road osv.

30 plader nåede de igennem for åben mikrofon. Med hver sin plads i musikhistorien og værternes hjerter.

Så lukkede DR programmet.

I januar lod de to musikafhængige radioværter derfor hatten gå rundt på crowdfunding-sitet Kickstarter for selv at genoplive det på The Lake – en nonprofit onlineradio for musik og lydkunst drevet af blandt andet det danske band Efterklang.

Det lykkedes.

Knap 125.000 kr. rejste de. Nok til 10 udsendelser – 10 album. Ved at støtte projektet fik man som ’backer’ til gengæld indflydelse på, hvilke album de to værter skulle lytte sig igennem.

De første fem udsendelser af det genopståede Album blev skudt i gang i juni med Velvet Undergrounds ikoniske ’bananplade’. De sidste fem udsendelser blev sendt i september. På efterårsprogrammet var blandt andet Fleetwood Macs udødelige Rumours, Leonard Cohens debutalbum Songs of Leonard Cohen og The Clashs London Calling.

Samlet fik Album 2015 ikke mindre end kvart million lyt, skriver Politiken.

Hvad er det albummet kan?

Det spørgsmål stillede jeg Kristian Leth, der har været medlem af Gramex siden 2008 og selv er i gang med ’en bunke sange’ til en kommende plade.

– For os musikere er et album stadig det bedste, mest lige til format at udtrykke en længere musikalsk tanke på, fortæller han.

– En playliste er en forbruger, der sammensætter noget efter lytningens logik: Hvad passer sammen? Hvilket humør er jeg i? Hvad minder det mig om? En plade er et værk, en kunstners udtryk. Om det er velovervejet eller ej, så er et album et værk. En playliste kan aldrig – ALDRIG – blive et værk. Man laver ikke kunst ud fra lytteforhold. Man laver det, fordi man ikke kan lade være, siger Kristian Leth.

Hvad er dit eget favoritalbum of all time?

– Det kan jeg ikke sige. Men hvis man lytter til Album-programmerne, så er det nok en meget god brutto-liste.

Hvordan afspiller I albummet i radioen – hvilket format?

– Vi går efter det, der lyder godt. Det skifter fra album til album, fra tidsalder til tidsalder, fra lydæstetik til lydæstetik. En ordentligt mastereret cd er bedre end en tynd vinylplade. Og en Wav-fil er bedre end en cd fra den forkerte tid. For eksempel er alle Bowie-plader udgivet på forfærdelige cd’er i 90’erne, mens for eksempel Björk er lavet til formatet.

– Vi har ingen regler, andet end den pågældende lyd, og sidder ofte og lytter flere forskellige versioner igennem, før vi går i gang. FLAC, Wav, cd, vinyl og MP3. Alt er tilladt, siger Kristian Leth.

Kommer der en ny omgang Album i 2016?

– Det håber vi! Det kommer an på folk derude. Vi gør det nok på samme måde igen, fortæller Kristian Leth.

Alle tidligere udsendelser af Album 2015 kan hentes som podcast på The Lake.

Lyt til Album 2015 på The Lake
Lyt til de tidligere Album-udsendelser på DR

Når musikere laver radio
Podcast for musiknørder rammer en kvart million lyt