Børn bliver musikere på 3 dage

Hvordan forvandler man en vild skoleklasse til skabende og udøvende musikere? Strøm School har fundet et format, der dur.

Var du en af de heldige, der fik lov at spille et instrument i musik i skolen? Eller en af dem, der måtte nøjes med et sæt claves i baggrunden?

Den Elektroniske Skolekoncert er et nyt format, der gør op med traditionel musikundervisning. Ideen er at gøre alle eleverne i klassen til elektroniske musikere gennem en helt ny tilgang og moderne musikteknologi.

Hver elev bliver udstyret med en tablet som instrument og et sæt hørebøffer. Over tre dage underviser Strøm School i musikalsk struktur, rytme, klang, lydforståelse, impro og sammenspil. Alt sammen foregår hands on på tablets og via apps som Garage Band, iMachine og Traktor.

– Alle får lov til at spille på et instrument, hvis de har lyst. Ikke ligesom inde i musik, hvor musiklæreren vælger dem, der kan spille på instrumenter, siger Mie fra 4.B på Brønshøj Skole, der som den første klasse deltog i det nye læringsformat.

Tablets som musikinstrumenter

Den Elektroniske Skolekoncert er udviklet i spændingsfeltet mellem musik, lyd og teknologi. Bag formatet står Strøm School, som er en del af foreningen Strøm.

Lars Juhl i spidsen for Strøm School har selv undervist i musik og kender udmærket til udfordringerne i musiklokalet.

– Drengene ræser typisk over til trommer, guitar og bas. Resten af klassen er efterladt med kor og claves. I det nye format er scenen anderledes. Undervisningen foregår i klasselokalet. Og hver elev får en tablet som instrument, siger Lars Juhl.

Det handler ikke om at finde den næste Trentemøller, men om at styrke den musikalske fødekæde. Strøm Schools mission er at åbne folks øjne og ører for, hvordan musikteknologi kan inspirere og udvikle dansk musikliv og musikundervisning.

– Vi betragter iPads og laptops og elektroniske lyddimser som musikinstrumenter på lige fod med de traditionelle. For os er en iPad eller en DJ-pult ikke kun et teknologisk hjælpemiddel, men et musikalsk udtryksmiddel – bare af nyere dato, siger Lars Juhl.

Gear og gåsehud

Eleverne får fra starten at vide, hvad det skal ende med: En koncert for forældre og venner – på tablets. Nogle spiller sammen i grupper, andre fyrer den af solo. Alle elever er på scenen i det omfang, de selv ønsker.

– Det er helt vildt at opleve, hvor hurtigt børn i 4. klasse kommer i gang med at lege, skabe og udtrykke sig musikalsk. Jeg får simpelthen gåsehud hver gang, siger Lars Juhl.

Den Elektroniske Skolekoncert bliver i første omgang afviklet på syv skoler i København igennem 2016. Strøm School håber at finde fremsynede uddannelsesinstitutioner, foreninger og fonde, der har lyst til at brede de nye undervisningsprincipper ud til glæde for endnu flere kreative børn.

Strøm School er en del af Foreningen Strøm, som arbejder for at styrke, samle og udbrede scenen for elektronisk musik i Danmark. Strøm er blandt andet kendt som arrangør af den årlige Strøm Festival, der i år foregår den 6.-13. august.

Om Strøm
Kontakt Lars Juhl

5-strømschool_538