Lyttefester giver gamle plader nyt liv

Lyttefesten om Tellin' Stories fra 1997 er slut, men der er mere end 50 andre på programmet. Foto: Albumcover

Virtuelle lyttefester giver os lige nu noget af dét, vi savner mest: at lytte til musik, vi elsker, sammen med andre mennesker. Og der er ingen kø i baren.

De trender lige nu på Twitter under hashtagget #TimsTwitterListeningParty. Med god grund. Lyttefesterne på Twitter er overraskende underholdende, sært opløftende og til tider dybt rørende.

Jeg har de seneste uger genopdaget album, jeg havde glemt. Og opdaget andre, jeg aldrig har fået hørt fra start til slut. Jeg har holdt min egen køkkenfest til Oasis’ Definitely Maybe, skrålet med på Pulps Different Class, spillet luftguitar med Libertines, drømt mig langt væk med Slowdive og måske tudet lidt ned i telefonen til Suedes Dog Man Star.

Alt sammen naturligvis alene derhjemme. Men sammen med et stadig større ‘publikum’ over hele verden – på Twitter.

We listen to albums together, apart

Manden bag det populære fænomen #TimsTwitterListeningParty hedder Tim Burgess. Han er sanger og sangskriver i det britiske rockband The Charlatans – det er ham til højre på coveret til Tellin’ Stories. Han er oveni det soloartist med sit femte album på trapperne, label boss, forfatter og DJ. Og så har han den seneste måned fået flere nye følgere på Twitter end de fleste.

Konceptet er simpelt: ”We listen to albums together, apart”, skriver han. “Join us.”

Hver aften slår han dørene op til listening party på sin Twitter-profil – typisk klokken 22 dansk tid og igen klokken 23 med et nyt album. Bare klik ind på hans Twitter og følg med. Find det album, der er på programmet, på vinyl, cd, Spotify, whatever. Vær klar, når der bliver talt ned, og tryk play derhjemme samtidig med alle de andre.

Imens live-tweeter musikerne, produceren, manageren, fotografen eller andre tæt på lige præcis dét album; én sang ad gangen. De deler insights, anekdoter, fun facts, minder, private billeder og guld fra scrapbogen, ligesom alle andre kan live-tweete deres egne historier, reaktioner og stille spørgsmål til musikerne under det samme hashtag.

Det virker. Om det er fordi vi er mange, der efterhånden er udsultet på input – måske. Men konceptet giver lige nu fælles musikalske oplevelser i realtime a la koncerter og skaber køkkenfester derhjemme for alle os, der savner dét.

De interaktive lyttefester giver samtidig artister, bands og musikere mulighed for at komme tættere på deres fans og omvendt, ligesom det selvfølgelig giver gratis promo og booster plays og pladesalg i en tid, hvor alting tæller.

Første listening party 23. marts. Screendump, Twitter

Lyt med live eller på replay

Tim Burgess’ listening party startede i den her omgang som en markering af The Charlatans album Some Friendly, der fyldte 30 år den 23. marts. Men i takt med at det meste af verden burede sig inde i isolation, voksede interessen for at lytte til plader derhjemme med ham og resten af verden.

Han har den sidste måned holdt mere end 50 lyttefester og har mindst lige så mange på programmet den næste tid; New Order, The The, David Bowie, The Cure, Mogwai, Chemical Brothers osv. osv.

Ikke så underligt trækker Tim Burgess på sit eget netværk inden for den britiske alternative rockscene. Det er derfor først og fremmest album inden for britisk rock, postpunk, shoegaze og britpop, han har på sit program. Selvfølgelig også sine egne; både solo og med Charlatans.

De lyttefester, du har misset, kan du stadig opleve på replay, hvor du selvfølgelig ikke selv kan blande dig. Til gengæld kan du så helt selv bestemme, hvornår du trykker play, og kan fx vente til familien er faldet i søvn, eller du har dine bedste koncert-venner klar på Zoom eller hvor I nu “mødes” for tiden.

Hvem laver lyttefest med danske album?  

Men hvad med alle de mange stærke danske album? Hvad gemmer sig ikke af gode historier og guldkorn fra de danske studier, øvere, livescener og landeveje?

Skulle gode folk ude i det danske radio-, podcast- musik- og lydlandskab få tid og lyst til at holde lyttefest online, hvor danske bands, musikere, producere osv. kan berige os andre på deres plader, er vi sikkert mange, der godt vil med på ‘gæstelisten’ derhjemme.

Findes det allerede, så giv os meget gerne et tip!

Følg Tim Burgess på Twitter

Tjek programmet og find tidligere lyttefester på replay