Vi saver os selv over!

Af Rie Toldam Knudsen, Gramex

Psykeproject_570

Hell’s back!

For femte år i træk kan man gå – eller cykle – til helvede, når Danmarks største metalfestival Copenhell laver Refshaleøen om til ‘helvede på jord’.

Festivalens første dag lukkes af det danske hardcore-metal-band The Psyke Project – et af de mest rutinerede og knusende live-bands på den danske metalscene. Og Rasmus G. Sejersen bag trommerne glæder sig.

I spillede også på den første Copenhell i 2010. Hvordan bliver det at spille der i år i forhold til dengang?

– Det bliver godt at komme tilbage. Dengang var vi meget bevidste om ’den gode koncert’. Nu er vi meget mere rolige omkring det og vil egentlig bare smadre lortet, imens vi hygger os.

Indtil da er Rasmus G. Sejersen i den mere fredelige afdeling ved at udfylde studielister til Gramex.

For selvom københavnerbandet over de sidste 15 år har turneret massivt og udgivet fem album og et splitalbum, har de først for nyligt opdaget, at de kan have penge til gode hos Gramex. De fik et tip fra ’en sød Facebook-veninde’, som havde fundet dem på Gramex’ liste.

Udgiver man selv, eller er man signet på et udenlandsk label, skal man nemlig selv anmelde sine udgivelser til Gramex. Ellers kan vi hverken hente penge i Danmark eller udlandet. Vi får kun studielister ind fra danske pladeselskaber og producenter. Men langt fra alle.

Mange danske metalbands er signet i udlandet. Hvad med jer?

– Vi ejer alle masterrettigheder på det seneste album selv. Så vi er i princippet signet med os selv. Med mange års erfaring i branchen kan vi sagtens varetage en udgivelse selv. Vi er undergrund og ikke mainstream, så vi ved, hvad vi skal lave for at få ’larm’. Det lyder lettere end det er – det er hårdt arbejde.

– Vi har lavet aftaler med flere DIY pladeselskaber rundt omkring i verden, som distribuerer vores musik videre. Dvs. at vi i princippet kun skal fokusere på Skandinavien, og så tager vores partnere sig af de andre territorier. Det er meget ’punk’-måden at gøre det på, og vi er inspireret af denne model fra 70/80’ernes måde at få distribueret musikken på i undergrunden. Der er selvfølgelig meget logistik at tage højde for, men vi er rustet til det. 

Hvor spiller I mest – og bliver spillet?

– Vi spiller flest koncerter uden for landets grænser – mest Central- og Østeuropa og så i UK. I radioen bliver vi spillet en masse i diverse internetradioer og universitetsradioer. Men i de mere mainstreamkanaler tror jeg ikke. Ikke noget vi tjener på i hvert fald. Men DR bruger vores musik fra tid til anden – enten i radio eller tv.

Hvem er jeres fans?

– Alle typer af mennesker. Alle aldre også. Det er egentlig ret sjovt. Kom forbi en dag og se selv.

Hvad kan de glæde sig til i pitten på Copenhell onsdag nat?

– At vi saver os selv over!

Tjek selv

The Psyke Project er kun et af MANGE bands, Gramex mangler studielister på. I øjeblikket er der godt 2.200 udgivelser på listen – blandt andet en hel del metal.

Tjek selv, om Gramex også går og gemmer penge til dig.

Finder du dine venner på listen, så giv dem et tip. (Vi ved, det virker!)

Liste over manglende studielister
Tjekliste punkt 1-5

The Psyke Project
Copenhell 2014

annonce_udsnit

FacebookTwitterGoogle+Google GmailPrintShare