Studielister betaler sig

Af Rie Toldam Knudsen, Gramex

Det behøver ikke tage så lang tid. Eller være særlig besværligt. At anmelde nye udgivelser til Gramex er ikke raketvidenskab. Alligevel lader mange pladeselskaber være.

Nogle venter på oplysninger fra kunstnerne. Nogle glemmer det. Nogle ved slet ikke, at det skal gøres. Men får Gramex ingen studieliste, ved vi ikke, hvem der udgiver eller medvirker på hvad. Derfor kan vi ikke sende pengene videre, når musikken bliver spillet. I stedet står pengene og venter. Og bliver nogle gange til rigtig mange penge.

Hos det danske musikselskab disco:wax ved man godt, at der er penge i studielisterne, og at det kan betale sig at få anmeldt musikken. De står blandt andet bag artister som Kato, Joey Moe, Nabiha og Morten Breum. Igennem det sidste år har de samlet opgaven med at udfylde studielister hos product manager Anne Meldal Nørgaard.

– Det er jo ikke rocket science det her med studielister. Men det er en kæmpe opgave for os. Det, der tager tid, er at indhente oplysninger fra artisterne – jeg er jo ikke med i studiet, så jeg skal ud og indhente alle de informationer fra artisterne selv. Det kan godt tage lidt tid. Derfor lader nogle studielister også vente på sig, forklarer hun.

En af de største udfordringer i pladeselskabets arbejde med studielisterne er ifølge Anne Meldal Nørgaard, at mange musikere farer vild i rettighedsskoven og ikke kender nok til Gramex.

– Jeg oplever, at mange artister tror, at Gramex fungerer ligesom Koda – at det handler om andele og procenter. Og så forstår de ikke, hvad deres oplysninger skal bruges tiI. I virkeligheden er Gramex jo ret simpelt: Hvem er det, der medvirker? De skal på listen. Ikke andre. Det er meget sort/hvidt, lyder det fra product manageren, som fortsætter:

– Lige så snart jeg får en musiker eller artist i røret, der ikke er medlem hos Gramex, forklarer jeg dem, hvad det går ud på, så de forstår, at der faktisk er nogle penge i det for dem. Og så giver det jo sig selv, når de får den første udbetaling.

Anne Meldal Nørgaard var selv på introkursus hos Gramex, da hun startede på posten hos disco:wax. Med studielister på to do-listen hver eneste dag er en tæt kontakt og et godt samarbejde en stor hjælp. Efter et lille år på posten oplever hun også, at det trods alt går hurtigere at ”lave Gramex” i dag.

– Vi har gjort det hos os, at der hver uge kommer en ung pige og hjælper os med tastearbejdet. Der er meget copy paste, som hun sagtens kan lave. Efterhånden har jeg også meget information liggende, så jeg ikke skal starte forfra hver gang. Og så har jeg gode erfaringer med, at artisterne selv udfylder, hvem der medvirker på hvad – det er alligevel dem, der ved det, og det giver dem en idé om, hvad oplysningerne rent faktisk skal bruges til i sidste ende. Min erfaring er, at det virker.

Et vigtigt redskab i studielistearbejdet hos disco:wax er den liste over udgivelser, der mangler studielister på, som Gramex opdaterer hvert kvartal.

– Hver gang, der kommer en ny liste fra Gramex, går vi den igennem herinde og laver en tjekliste med alle vores. Det er rigtig vigtigt for vores arbejde, at man har en mulighed for at fange dem, der af en eller anden grund måtte være røget igennem. Det giver ro i maven. lyder det fra Anne Meldal Nørgaard.

Penge til gode?
Har du udgivet eller medvirket på en udgivelse inden for de seneste tre år? Tjek selv listen over udgivelser, Gramex mangler studielister på. Den er lang, men måske gemmer der sig også nogle penge til dig?

 

 

Deadline 1. februar
Husk at anmelde udgivelser fra 2012 til Gramex inden 1. februar 2013. Ellers når de ikke at komme med i årets udbetaling til juni.

Nadia Gattas er en af disco:wax’ spritnye udgivelser – på vej til Gramex. Foto: disco:wax

FacebookTwitterGoogle+Google GmailPrintShare