Soffie Viemose: Hit med pengene!

Soffie_politiken

Af Lis Raabjerg Kruse, Gramex

Hun er både til det unge og hippe og det klassiske og analoge. Da den unge elektroniske musiker, Soffie Viemose, for nyligt udgav sin første EP, var det på noget så gammeldags som vinyl, men ved hjælp af den nyeste digitale trend, crowdfunding. Et koncept, hvor det er crowden eller masserne, der med større eller mindre donationer finansierer et projekt.

Når man som Soffie Viemose nægter at gå på kompromis med kvaliteten, og midlerne er små, må man tænke kreativt.

– Musikbranchen er i en situation nu, hvor det kræver nogle nye ideer, hvis tingene skal lykkes, lyder det fra den 26-årige musiker.

Og det gjorde hun så – fandt en idé, der kunne realisere hendes drøm – og få den musik, som hun selv beskriver som melankolsk, knitrende, nordisk og elektronisk ud i verden.

Soffie Viemose oprettede et projekt på den amerikanske hjemmeside Kickstarter, der som navnet antyder, hjælper folk med at få deres projekter ud over stepperne. Her kan de, der får godkendt en projektbeskrivelse, starte en indsamling i håb om at rejse det beløb, der skal til for at realisere deres drøm. Udover et overbevisende projekt, kræver det, at man kan skille sig ud fra de små 15.000 projekter, der ligger på den amerikanske crowdfundingside.

Og det gjorde Soffie Viemose. På blot en måned fik hun samlet 16.000 kroner ind – nok til at kunne udgive sin kommende EP på vinyl.

– Kickstarter er et genialt koncept; både fordi man får nogle penge ud af det, men også fordi, at man får rigtig meget omtale, fortæller hun.

Det er kunstnernes eget ansvar, at promovere projektet og sprede det ud på de sociale medier. Men interessen for Soffie Viemoses pladeprojekt er kommet bag på den unge kunstner.

– Mit projekt startede i juni 2011, og der er stadig medier, der skriver om det. Det ville der jo aldrig være med en EP, der kom ud på helt normal vis. Og så har det oven i købet givet flere fans.

Det er nemlig ikke kun familie og venner, der har været inde og støtte projektet. Den store trafik, der er på sitet, betyder, at rigtig mange mennesker har fået øje på Soffie Viemose og har støttet hendes projekt med alt fra 1 dollar til 500 dollars.

Og selvom det leder tankerne hen på det gamle gårdsangerprincip, hvor man lader hatten gå rundt, har det ifølge den unge musiker intet med tiggeri at gøre.

– Det er noget andet end at bede om at få 500 dollars af sin familie, når man laver et projekt, som det her. Der er en klar plan for projektet – og så får man i øvrigt først pengene ind på sin konto, når målet er nået. Det har været rigtig vigtigt for mig, at det har været et koncept, der lå så langt væk fra tiggeri som overhovedet muligt, forklarer Soffie Viemose.

Hun ser hele crowdfunding-konceptet som meget mere end blot at bede om penge.

– Det har været rigtig vigtigt, at mit projekt på Kickstarter fik en karakter af, at folk var inkluderede i det. Det bliver bare meget mere interessant for folk, når de har en aktie i det.

Og den aktie skulle gerne føles som mere end blot et økonomisk bidrag. Derfor har Soffie Viemose været i gang med at formulere personlige, håndskrevne breve til folk som tak for hjælpen – og enkelte breve har endda været med et eksemplar af vinylen.

– Folk er blevet helt vildt glade for det. Også fordi at der er et eller andet hyggeligt over det – det er endnu mere analogt, når det kommer i et brev og med en lille håndskrevet seddel. Når der er nogle fans, der vælger at dedikere sig til mig, så skal de også have noget igen, fastslår hun.

Det ligner måske, at pengene er kommet dumpende til den unge musiker, men der ligger en masse hårdt arbejde og en vis portion stædighed bag for overhovedet at komme dertil, hvor Soffie Viemose er i dag.

– Det er ikke altid så let at klare sig som upcoming musiker; på den ene side vil man rigtig gerne spille og gå rigtig langt for at komme ud med sin musik, og på den anden side vil man også bare gerne kunne leve. Og det var også derfor, at jeg kom på den her idé med Kickstarter, for så kunne jeg både få min musik ud og undgå at sætte en helt masse penge til.

Det er der rigtig mange fans, der kan glæde sig over. Og Soffie Viemose har ikke tænkt sig at hvile på lauerbærerne – allerede i slutningen af april udkommer hendes nyeste single sammen med en video, og til sommer står hun på scenen til Roskilde Festival – og selvom man aldrig helt kan vide, hvad den unge, elektroniske musiker finder på, så er én ting sikker; kvaliteten vil være i top.

18.04.12

FacebookTwitterGoogle+Google GmailPrintShare