Så spiller musikken – i danske teatre

Af Lis Raabjerg Kruse, Gramex

Teater2_580

En tur i teatret byder ikke kun på underholdning for øjet – også for øret. Musik er ofte en uundværlig del af en teaterforestilling. En ny aftale mellem Gramex, Teatrenes Interesseorganisation (TIO) og Danske Teatres Fællesorganisation (DTF) sikrer, at det fremover bliver endnu lettere for de danske teatre at bruge indspillet musik – til stor glæde for både tilskuere, teatre og Gramex.

Der er tale om en 3½-årig prøveaftale, indgået mellem Gramex og de to store, danske teaterorganisationer, TIO og DTF. Aftalen er en rammeaftale, der fastlægger betingelserne og betalingen for teatrenes offentlige fremførelse og kopiering af indspillet musik. Aftalen gælder for alle danske teatre – også de teatre, der ikke er medlem af TIO eller DTF.

– I TIO og i DTF er vi meget glade for, at vi nu får en helt simpel abonnementsmodel, hvor teatrene betaler et årligt beløb for at kunne bruge musik. Det bliver en administrativ lettelse, at vi ikke længere skal bøvle med en afregningsmodel, hvor vi skal sondre mellem forgrunds- og baggrundsmusik og indberette, hver gang vi bruger indspillet musik i en forestilling. Jeg tror, den nye aftale vil fremme brugen af indspillet musik i teatrenes forestillinger, udtaler TIO’s formand Gitta Malling på vegne af begge organisationer.

Hos Gramex glæder man sig ligeledes over den nye aftale.

– Vi er meget tilfredse med den nye prøveaftale, der har skabt grundlag for et godt og gensidigt, udbytterigt samarbejde med teatrene, udtaler Thomas Maagaard Dyekjær, underdirektør i Gramex.

Med den nye prøveaftale introduceres en ny og mere gennemsigtig prismodel, der skal gøre det lettere for teatrene at bruge indspillet musik. Blandt andet introduceres en ny abonnementsordning for brug af indspillet musik i skuespil og børneforestillinger og en betaling pr. forestilling pr. sæson for brug af indspillet musik i danseforestillinger.

– Den nye aftale gør det helt enkelt lettere for teatrene at bruge musik, og den gør det lettere for os at administrere deres musikbrug; og så er der tilskuerne, der forhåbentlig kan se frem til endnu mere musik i teatersalene, afslutter en tilfreds underdirektør.

Aftalen træder i kraft 1. januar 2014. Køb din teaterbillet allerede nu – så spiller musikken.

FacebookTwitterGoogle+Google GmailPrintShare